Samen sterk met de Sunset Walk: Greets inspirerende reis naar Noordwijk

Voor de Friese Greet (35) liep het leven onverwacht anders. Toen ze 20 jaar oud was, kreeg ze tijdens haar stage een ongeluk met een paard. Ze werd gelanceerd tegen een muur, belandde in coma en brak twee nekwervels. Vijftien jaar later leeft ze nog steeds met de onzichtbare gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel. Om meer onderzoek naar de hersenen mogelijk te maken, loopt ze samen met haar man Jaap en hun drie kinderen Lucas (9), Bram (6) en Alice (5) een aangepaste versie van de Sunset Walk: van hun woning in Friesland naar het strand van Noordwijk.

Drie weken lang vocht Greet voor haar leven in een coma, zich totaal niet bewust van het ongeluk dat haar overkomen was. Toen ze eindelijk ontwaakte, begon een nieuwe strijd. Een strijd om alles opnieuw te leren: lopen, eten, praten. Het was alsof ze opnieuw geboren werd, met haar familie en medische professionals als haar gidsen. “Ik moest opnieuw beginnen en mijn oude leven loslaten. Want veel daarvan was verloren en kon ik niet meer. Ik ben niet meer de ondernemende Greet die ik ooit was, ik ben niet meer de Greet die eindeloos sociale activiteiten kan doen. Ik durf best te zeggen dat het voelde als rouwen, om dat leven los te laten.”

Nieuwe doelen

Na een intensieve periode van revalidatie, zowel fysiek als sociaal, vond Greet zichzelf opnieuw uit. Met doorzettingsvermogen en de onvoorwaardelijke steun van haar omgeving leerde ze langzaam maar zeker om te gaan met de gevolgen die haar hersenletsel met zich meebracht. Maar ondanks haar vorderingen blijft ze ook jaren later nog geconfronteerd worden met uitdagingen zoals overprikkeling, vermoeidheid, en epilepsie. “Het moeilijke aan hersenletsel is dat het onzichtbaar is. Mensen in mijn nabije omgeving weten wat me is overkomen, maar toch zien ze mijn vermoeidheid en overprikkeling niet altijd. Nadat ik de kinderen naar school heb gebracht, moet ik altijd even slapen, om de middag weer aan te kunnen met ze. Die onzichtbaarheid blijft moeilijk.” Maar in plaats van bij de pakken neer te zitten, kiest Greet ervoor om haar nieuwe realiteit te omarmen. Ze ontdekte de afgelopen vijftien jaar nieuwe manieren om van het leven te genieten en nieuwe doelen om naar te streven.

Sunset Walk

Eén van die doelen was haar deelname aan de Sunset Walk op het strand van Noordwijk. Samen met haar man en drie kinderen liep ze de Sunset Walk al twee keer eerder. Dit jaar gaan ze voor een aangepaste editie: Greet en haar gezin kiezen voor een symbolische reis van hun huis in Friesland naar Noordwijk. “Toen ik hoorde dat Maarten van der Weijden de elfstedentocht ging zwemmen, wakkerde dat iets in mij aan. Een bepaalde strijdlust, een gevoel van: er is zoveel meer mogelijk dan we denken. Ik besloot nog een extra uitdaging aan de Sunset Walk te hangen.”

Lopen voor meer onderzoek naar de hersenen

Greet, haar man Jaap en hun drie kinderen trainen momenteel voor hun bijzondere editie van de Sunset Walk. Ze lopen van 28 juni tot en met 6 juli van Sint Annaparochie (Friesland) naar Noordwijk (Zuid-Holland), met als afsluiter de Sunset Walk op 6 juli. Per dag loopt het gezin zo’n twintig kilometer. Hun motivatie om dit te doen? “Onze hersenen zijn zo’n belangrijk orgaan in ons lichaam. We doen er alles mee. Tegelijkertijd is er nog zoveel niet bekend over de hersenen en hoe we hersenaandoeningen kunnen genezen. We lopen de Sunset Walk niet zozeer voor mij, maar juist voor alle anderen die er mee te maken hebben of nog mee te maken krijgen.”

Terwijl Greet zich voorbereidt op de Sunset Walk, herinnert ze zichzelf eraan dat het leven niet altijd gemakkelijk is, maar dat ze de kracht heeft om te blijven gaan. Haar mantra door de moeilijke dagen, is simpel maar krachtig: “Je leeft, het wordt niet beter. Wat voor leven heb je nog als je gaat stilzitten? Je kunt maar beter het beste maken van wat je wél hebt.” Met de steun van haar gezin en de gemeenschap om haar heen, heeft Greet zichzelf keer op keer bewezen als een bron van inspiratie en hoop. Haar vastberadenheid om het beste te maken van haar nieuwe leven, haar vermogen om te blijven vechten, zelfs als de dagen moeilijk zijn, is een voorbeeld voor ons allen.

Als je Greet en haar gezin op hun reis wilt steunen, kun je doneren. Lees hier meer over hun actie. 

Met de Sunset Walk vraagt de Hersenstichting aandacht voor iedereen die dagelijks moet leven met de impact van een hersenaandoening en de vaak onzichtbare gevolgen hiervan. Meer info en aanmelden: www.sunsetwalk.nl