Hersenstichting viert 2e lustrum ‘The Class’
22 januari, 2025
Donderdag 13 april 2023
Hoe is het daadwerkelijk om te leven met een hersenaandoening? Om het dagelijks leven te leiden met een onzichtbare ziekte? In de podcast De Hoofdpersonen neem je een écht kijkje in het hoofd van een ander. We kruipen bijvoorbeeld in de huid van Lars. Hij is 23 jaar en heeft sinds zijn 18e depressieve gevoelens. “Als ik een keer wat leuks onderneem, denken mensen dat het weer goed met mij gaat. Ze horen echter niet de negatieve stemmen in mijn hoofd. Ze begrijpen niet hoe moeilijk zo’n activiteit voor mij kan zijn.” In een openhartig interview met ons, vertelt Lars meer over zijn depressie en de vooroordelen die hij ervaart.
Omdat ik denk dat het bespreekbaar maken van mentale gezondheid het beste medicijn is als je last hebt van psychische klachten. Vroeg of laat krijgen wij er allemaal (indirect) mee te maken. Dit kan een eenzame strijd zijn in je hoofd. Daarom kan juist het delen ervan zo helpend zijn. Op een dag pluk je de vruchten van het delen van waar jij tegenaan loopt. Het kan daarnaast ook bijdragen aan het accepteren van je klachten. Ook kan het helpen om erachter te komen dat je niet de enige bent die dit ervaart. De beste tips voor mijn eigen herstel heb ik uiteindelijk gekregen door hier open over te zijn.
Dat als je depressief bent, je eigenlijk niks meer kan en de hele dag als een zombie in bed doorbrengt. Terwijl je juist ook een ondernemend bestaan kan hebben, alleen dan constant met een donkere wolk boven je. Als je een keer wat leuks onderneemt kunnen mensen meteen denken dat het weer goed met je gaat. Ze zien echter niet hoe moeilijk zo’n activiteit voor je kan zijn, door de negatieve stemmen in jouw hoofd. Anderen zien ook niet hoe eenzaam je je kan voelen als je weer alleen bent en hoeveel tijd het weer kost om bij te komen van een activiteit. Het is lastig dat mensen snel (onbewust) conclusies trekken over hoe het met de ander gaat. Heb je een lach op je gezicht? Ja, dan zal t wel goed met die persoon gaan.
Gelukkig heb ik nu niet meer (zoveel) last van deze depressieve klachten. Ik ga het vanaf volgende week zelfs zonder psycholoog proberen, na jaren in behandeling te hebben gezeten! Ik denk dat ik dit nu aan kan. Ik ben trots dat ik dit heb doorgezet.
Het vele negatieve denken kost veel energie. Zeker ook, omdat je al die gedachten zo serieus neemt en het nodig vindt om ernaar te luisteren. Depressie is eigenlijk een hele innerlijke strijd in je hoofd. Als je jezelf geen liefde kunt geven, is het moeilijk om de innerlijke motor te laten draaien, ondanks dat je t juist zo nodig hebt. Door deze negatieve spiraal kan het ook moeilijk zijn om goed voor jezelf te zorgen. Als je hierdoor bijvoorbeeld meer moeite hebt met voldoende en gezond eten, mis je de energie die je nodig hebt.
Begrip voor naasten om je heen. Het is ontzettend moeilijk om anderen te begrijpen als je zelf die gevoelens en klachten niet ervaart. Door deze podcast hoop ik dat er meer begrip komt voor de (depressieve) klachten die een rol kunnen spelen in je leven.
Doorbreek het zwijgen. Het is makkelijker om niks te zeggen, want dan kan je het ook niet fout doen. Toch zou het voor ons erg leerzaam kunnen zijn om te leren praten met anderen. Je hoeft niet de helper uit te hangen, een luisterend oor kan al genoeg zijn. We zijn in onze maatschappij steeds meer op onszelf gericht, terwijl we juist wat meer naar elkaar zouden mogen omkijken. Door even oprecht de tijd te nemen om te vragen hoe het met iemand gaat, kan je alweer een lichtpuntje in iemands dag zijn.
Wil je meer weten over de nieuwe podcastserie De Hoofdpersonen?