Professionele hulp zoeken

Verschillende deskundigen kunnen je helpen bij overprikkeling. Vind je het lastig om professionele hulp te zoeken? Dit stappenplan maakt het makkelijker. 

1

Stap 1: plan een bezoek aan je huisarts

Ga naar je huisarts om je problemen te bespreken en vraag om een dubbele afspraak, zodat je meer tijd hebt. De uitkomsten van de oefeningen op deze website kun je meenemen. Dit kan helpen om erkenning van je huisarts te krijgen en samen de vervolgstappen te bepalen. 

2

Stap 2: zoek de hulp die bij je past

Samen met je huisarts bepaal je welke hulp voor jou geschikt is. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een deskundige, zoals een ergotherapeut of neuropsycholoog. Als je in een ziekenhuis of revalidatiecentrum bent behandeld, is het soms ook mogelijk om terug te gaan naar de neuroloog of revalidatiearts. Ook zij kunnen je doorverwijzen naar een ergotherapeut of neuropsycholoog. 

Is het volgen van een behandeling op locatie vanwege je (overprikkeling)klachten te belastend? Vraag dan om begeleiding aan huis. De ergotherapeut of neuropsycholoog komt dan bij jou thuis om je te helpen.

3

Stap 3: maak een afspraak voor een intakegesprek

Tijdens een intakegesprek met een ergotherapeut of neuropsycholoog bespreek je waar je last van hebt en waar je behoefte aan hebt. Samen bepalen jullie wat een geschikte therapie of behandeling is. Vraag hoelang de therapie of begeleiding duurt, hoe vaak de afspraken zijn, en wat het oplevert. Zo weet je wat je te wachten staat.

Let op: er zijn nog nauwelijks vastgestelde behandelingen voor overprikkeling. Vraag naar de behandeling Niet Rennen Maar Plannen. Dit is een behandeling met modules voor verschillende cognitieve klachten na hersenletsel. Naar verwachting komt er in 2024 ook een module voor overprikkeling. De meeste deskundigen kennen deze behandeling. De behandeling richt zich op: 

  • goede uitleg over hersenaandoeningen, prikkels en prikkelverwerking – ook aan je omgeving
  • beter in balans komen door te plannen en te zorgen voor voldoende rustmomenten 
  • leren hoe jij kunt ontprikkelen (bijvoorbeeld door het inzetten van mindfulness)
  • inzetten en leren doseren van extra externe filters (noise cancellation bijvoorbeeld) 
  • geleidelijk opbouwen van blootstelling aan prikkels
  • het leren accepteren van je situatie.

4

Stap 4: check je zorgverzekering

Niemand houdt ervan om onverwachts voor kosten te staan. Daarom is het verstandig om te onderzoeken of je zorgverzekering de revalidatie of therapie dekt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Revalidatiezorg wordt bijvoorbeeld vergoed vanuit de basisverzekering, maar je moet wel een indicatiestelling van een revalidatiearts hebben. En houd er rekening mee dat je deze vergoeding alleen volledig krijgt als je naar een zorgverlener gaat waar de zorgverzekeraar afspraken mee gemaakt heeft.

Voor psychosociale therapie geldt dat het vergoed kan worden via de zorgverzekering. Bijvoorbeeld als je een aanvullend pakket met vergoeding voor alternatieve/complementaire geneeskunde of alternatieve zorg hebt. Houd er wel rekening mee dat de zorgverzekeraar specifieke eisen kan stellen aan de behandelvorm.

5

Stap 5: volg de therapie of begeleiding en blijf reflecteren

Als je aan de therapie of begeleiding bent begonnen, is het belangrijk om open en eerlijk te blijven over je ervaring en zorgen. Want het is het belangrijkst dat jij goed geholpen wordt. Had je toch iets anders verwacht van de sessies? Merk je weinig effect? Of klikt het niet met je therapeut of behandelaar? Geef dat dan aan. De therapie of behandeling kan dan worden aangepast. 


Inzichtsoefeningen

Met deze oefeningen krijg je meer inzicht in jouw overprikkeling.

Tips

Hoe ga je het beste om met overprikkeling? Wij hebben verschillende tips op een rij gezet.

Ervaringsverhalen

In deze verhalen lees je hoe anderen met overprikkeling omgaan.