Ik wil helpen

Deelname aan het sociale leven en de maatschappij kan voor mensen die last hebben van overprikkeling erg lastig zijn. Met wat meer kennis, ondersteuning en praktische veranderingen kunnen we samen bijdragen aan een samenleving waarin mensen met overprikkeling een betere kwaliteit van leven ervaren en volop kunnen deelnemen aan het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld op het gebied van werk, sport, bewegen en vrije tijd.

Hieronder vind je meer informatie en tips over wat jij kan doen.

Wil je meer weten over overprikkeling?

overprikkeling-info

Meer informatie over overprikkeling

Overprikkeling kan een grote invloed hebben op je dagelijkse leven. Wat is overprikkeling precies, wat is de impact en wat kun je eraan doen?

ervaringsverhalen

Beluister podcast Tussen Je Oren

In deze aflevering luister je naar Chris, die sinds een auto-ongeluk snel overprikkeld raakt. Ze vertelt wat het voor haar betekent om prikkelarm een voorstelling of museum te kunnen bezoeken.

Hoe kan je helpen op de werkvloer?

Werk is één van de belangrijkste manieren om mee te doen in onze maatschappij. Maar veel werkplekken zijn erg prikkelrijk. Dit kan ervoor zorgen dat mensen met overprikkeling niet goed kunnen functioneren op de werkvloer. Een prikkelvriendelijke werkvloer kan helpen om mensen met overprikkeling zo goed mogelijk te laten functioneren.  

  Wat kan jij doen om overprikkeling op de werkvloer te voorkomen of verminderen? We geven een aantal tips voor werkgevers, managers en collega’s:

Vraag het aan je collega

 

De allerbelangrijkste tip: vul niet in waar je collega behoefte aan heeft. Vraag wat jouw collega nodig heeft, dit is bij iedereen anders.  

Voor je collega kan het moeilijk zijn om het gesprek te beginnen en om aanpassingen te vragen. Luister goed en probeer samen naar oplossingen te zoeken. Hiervoor is het belangrijk dat jullie je openstellen en met elkaar meedenken. 

Geïnspireerd geraakt?

Wil je echt aan de slag om de werkvloer toegankelijk te maken voor mensen met een hersenaandoening? Kijk dan eens op de website Zet Alle Hersenen Aan Het Werk. Hier vind je meer informatie over onderwerpen als overprikkeling op de werkvloer en inclusief denken en doen als werkgever.

Hoe kan je helpen als sport- en beweegaanbieder?

Bewegen is gezond! Het verbetert je geheugen, zorgt ervoor dat je beter slaapt en vermindert stress. Dat geldt ook voor mensen met een hersenaandoening. Helaas hebben zij vaak last van overprikkeling en is het reguliere sport- en beweegaanbod door de vele prikkels voor hen niet altijd toegankelijk. Een prikkelvriendelijke beweegomgeving kan hen helpen om toch in beweging te komen.  

Als aanbieder van sport- of beweegaanbod zijn er een aantal dingen die je kunt doen om toegankelijk te zijn voor mensen met overprikkeling. Lees hier 5 tips voor een prikkelvriendelijke beweegomgeving:  

Hou het rustig

 

Zorg voor een rustige beweegomgeving. Beperk het maximum aantal sporters. Je kunt bijvoorbeeld ook prikkelvriendelijke uurtjes organiseren, waarvoor mensen zich moeten aanmelden met tijdslots.

Met deze tips maak je jouw beweegomgeving al heel prikkelvriendelijk. Heb je (nog) meer ideeën hoe je sport en bewegen toegankelijker kunt maken voor mensen met een hersenaandoening? Dan is de Van der Sar Sport- en beweegsubsidie misschien iets voor jou. Deze subsidie stimuleert passend beweegaanbod voor mensen met een hersenaandoening.

Hoe kan je helpen als culturele instelling?

Voor veel mensen is kunst en cultuur een vorm van ontspanning en kan het bijdragen aan herstel en kwaliteit van leven. Maar de cultuursector kan erg prikkelrijk zijn. Daardoor is het helaas niet altijd toegankelijk voor mensen met overprikkeling. Zij gaan een bezoek aan het theater, museum of concert dan ook vaak uit de weg.  

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je als culturele instelling kunt doen om een bezoek prikkelvriendelijker te maken. Wij geven je een aantal tips: 

Hou het rustig

 

Beperk het maximum aantal bezoekers. Zorg dat mensen zich moeten aanmelden, bijvoorbeeld door middel van tijdsloten. Je kunt ook een prikkelvriendelijke dag of voorstelling organiseren.

Met deze tips maak je jouw museum, theater of andere culturele omgeving al heel prikkelvriendelijk. Voor culturele organisaties die echt aan de slag willen met prikkelarm aanbod stelt de Hersenstichting subsidie beschikbaar. Met deze subsidie kan jouw organisatie het zogenaamde Start Up Traject volgen van Onbeperkt Genieten. In dit traject adviseert, traint en begeleidt Onbeperkt Genieten medewerkers van culturele instellingen zodat ze in staat zijn om hun aanbod prikkelarmer aan te bieden. 

Schrijf je in voor de mailinglist en we houden je op de hoogte wanneer je hiervoor weer subsidie kunt aanvragen. 

Heb je zelf last van overprikkeling?

Vind hier meer informatie en tips. Of ga aan de slag met onze online tool: het Prikkelplan.

Ik ken iemand die last heeft van overprikkeling

En wil je die ander graag helpen? Vind hier meer informatie en tips.