Ambassadeurs

Tim Knol

Als ambassadeur van de Hersenstichting ben ik ontzettend trots op de Ommetje-app. Deze app is een geweldige manier om dagelijks een moment voor jezelf te nemen en tegelijkertijd je hersenen gezond te houden. Wandelen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Het helpt me om mijn gedachten te ordenen en geeft me nieuwe energie.

De Ommetje-app maakt het nog leuker door je uit te dagen om elke dag een ommetje te maken en je voortgang bij te houden. Je kunt zelfs je vrienden en familie uitdagen om mee te doen, wat zorgt voor een extra motivatie. Het is een kleine moeite met een groot effect. Ik moedig iedereen aan om de Ommetje-app te downloaden en te ervaren hoe een dagelijkse wandeling je leven kan verrijken. Samen kunnen we werken aan een betere mentale gezondheid!

Bekijk hier de video waarin Tim vertelt over wat wandelen met hem doet.

Tim Knol is sinds 2024 ambassadeur van de Hersenstichting. Samen met Erik Scherder is hij het gezicht van de Ommetje-app. In 2025 kun je samen met Tim een Team Challenge lopen via de app. Je loopt dan langs locaties in Nederland waar Tim optreedt.

Edwin en Annemarie van der Sar 

Edwin en Annemarie van der Sar, ambassadeurs Hersenstichting

Annemarie van der Sar werd op 36-jarige leeftijd getroffen door een hersenbloeding. Nadat het gezin had ervaren hoe ingrijpend dit is, richtten Edwin en Annemarie de Edwin van de Sar Foundation op, ter ondersteuning van mensen met hersenletsel. Per 1 januari 2021 zijn de activiteiten van de Foundation ondergebracht bij de Hersenstichting. Het werk van Edwin en Annemarie wordt voortgezet onder de pijler Meedoen met een hersenaandoening .  

Annemarie en Edwin maakten zich ondermeer hard voor de Beweegsubsidie. Met deze subsidie stimuleert de Hersenstichting een groter aanbod van passend sporten voor mensen met een hersenaandoening. Ook lanceerden zij The Class, een eenjarig traject waarin jongvolwassenen met nah begeleid worden van de ‘bank’ naar een ‘baan’. 

In de zomer van 2023 werd de toen 53-jarige Edwin zelf ook getroffen door een hersenbloeding, waarna het gezin opnieuw met de gevolgen te maken kreeg.  

Edwin en Annemarie van der Sar zetten zich sinds 2021 in als ambassadeurs van de Hersenstichting.  

Margôt Ros

Actrice en regisseuse Margôt Ros is bekend van onder andere Toren C, een absurdistisch, komisch tv-programma. Tijdens een theatervoorstelling in januari 2018 rent ze in het donker tegen een ijzeren balk aan. Ze krijgt de diagnose hersenschudding, maar maanden later is ze nog steeds niet in staat te functioneren.

“Van alles wat prikkels gaf werd ik letterlijk ziek.” zegt Ros. “Van te veel geluid kon ik misselijk worden. En de eerste maanden kon ik pas ’s avonds naar buiten. Zonlicht was niet te verdragen.” Er volgde een intensief revalidatietraject, waarover ze samen met haar vriend Jeroen Kleijne het boek Hersenschorsing heeft geschreven.

Doordat Ros weet hoe het voelt wat iemand met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) doormaakt, voelt ze de noodzaak om anderen te helpen en zet ze zich samen met de Hersenstichting in om de onzichtbare gevolgen van NAH zichtbaar te maken. “Het is moeilijk in te beelden wat iemand met NAH doormaakt als je het zelf niet ondervonden hebt. Daarom zet ik me in voor mensen met NAH.”

Margôt Ros: Nederlands actrice, komedieschrijfster en regisseuse is sinds 2020 ambassadeur van de Hersenstichting.

Viggo Waas en Peter Heerschop 

Peter en Viggo met lintje

Als Viggo Waas in maart 2021 aan het sporten is, wordt hij duizelig en valt hij neer. In het ziekenhuis blijkt dat hij een ernstig herseninfarct heeft gehad en wordt hij direct geopereerd. Na de operatie heeft hij uitvalsverschijnselen aan de rechterkant van zijn lichaam en grote moeite met praten. Met hard werken in het revalidatiecentrum en daarna, lukt het hem inmiddels weer om te werken.  

Samen met zijn beste vriend, Peter Heerschop, die dit hele proces van dichtbij meemaakte, schreef hij het boek Infarct.  Ook maakten ze samen een theatervoorstelling “Er gaat nog iets heel moois gebeuren” over hun bijzondere vriendschap, die door deze gebeurtenis alleen maar sterker is geworden.  

Viggo Waas en Peter Heerschop zijn sinds 2021 ambassadeurs van de Hersenstichting. Ze zijn één van de gezichten van de campagne Samen voor Begrip , voor meer erkenning en begrip voor mensen die leven met de onzichtbare gevolgen van een hersenaandoening. Ook is Viggo als ambassadeur te zien in de TV Show Geef om je Hersenen bij Omroep MAX

Mariska Bauer

Mariska Bauer

Mariska Bauer werd in 2022 getroffen door een herseninfarct. Ze is dan 45 jaar oud. Mariska krijgt spraakproblemen en last van haar arm. Ze herkent dit niet direct als een herseninfarct, maar dit wordt al snel geconcludeerd door de arts. Mariska verblijft een aantal dagen in het ziekenhuis.  

“Toen ik na een paar dagen het ziekenhuis verliet, was ik zo ongelooflijk moe en overprikkeld. Ik dacht toen nog: dit is vast na een paar dagen weer voorbij. Die dagen werden weken, en daarna maanden.”  

Inmiddels gaat het een stuk beter, maar nog altijd kampt zij met de onzichtbare gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel. 

Mariska Bauer is ambassadeur van de Hersenstichting omdat ze het belangrijk vindt dat er meer aandacht en begrip komt voor de gevolgen van een hersenaandoening. 

Mariska Bauer is sinds 2022 ambassadeur van de Hersenstichting. Ze is één van de gezichten van de campagne Samen voor Begrip, voor meer erkenning en begrip voor mensen die leven met de onzichtbare gevolgen van een hersenaandoening. Ook zet ze zich in voor de Sunset Walk

Roos Schlikker

Roos Schlikker, ambassadeur Hersenstichting

Auteur en journalist Roos Schlikker kampt al jaren met zware migraine, met soms wel twintig aanvallen per maand. ‘Het trekt me letterlijk naar de grond, alsof ik de randen van de aarde vast wil grijpen.’  

Roos is ambassadeur van de Hersenstichting omdat ze weet hoe heftig het kan zijn om met migraine te leven. Ook ervoer ze zelf hoeveel vooroordelen er nog over deze hersenaandoening zijn. Ze gaat hierover in gesprek met arts-onderzoeker Britt van der Arend in Een dag om nooit te vergeten.  

Ook is ze een van de ervaringsdeskundigen in de podcastserie De Hoofdpersonen en is ze één van de gezichten van de campagne Samen voor Begrip, voor meer erkenning en begrip voor mensen die leven met de onzichtbare gevolgen van een hersenaandoening. 

Roos Schlikker is sinds 2022 ambassadeur van de Hersenstichting. 

Willem Philipsen

Op z’n 23ste speelt Willem als succesvol gitarist bij artiesten zoals Soulvation, Postmen, Anouk en grote festivals zoals Lowlands en Parkpop. De wereld ligt aan zijn voeten. Totdat hij op een dag plotseling werd getroffen door een herseninfarct. ‘Dat was het begin van een nieuw leven waarin ik nooit meer gitaar zou kunnen spelen, want mijn linkerarm was en bleef verlamd.’ 

Zijn herstelproces kostte tijd en inspanning maar heeft hem veel geleerd over vriendschap, vertrouwen en zijn eigen vermogen tot aanpassing. Nu wil hij anderen, jong en oud, laten zien dat je altijd opnieuw kunt beginnen. Hij schreef een boek over hoe hij een betere versie van zichzelf werd en hij staat nog steeds op het podium;  niet meer met een gitaar in zijn handen, maar wel om zijn inspirerende verhaal te vertellen.

Willem Philipsen produceert daarnaast nog steeds muziek en is al sinds 2016 ambassadeur voor de Hersenstichting. Hij werkte mee aan de Podcastserie ‘Tussen je Oren’ over veerkracht en toegankelijkheid. Toegankelijkheid is een onderwerp dat hem nauw aan het hart ligt. Hij werkt tegenwoordig als programmamanager Rotterdam Onbeperkt bij de gemeente Rotterdam. Het is zijn persoonlijke missie om ervoor te zorgen dat de stad zo toegankelijk mogelijk wordt, zodat iedereen in de samenleving mee kan doen.