De Hersenstichting droeg met € 371.859 bij aan onderzoek van Maastricht University, Amsterdam UMC en UMC Utrecht. Het onderzoek stond onder leiding van Caroline van Heugten en Janneke Horn. De onderzoekers wilden weten of COVID-19 voor hersenschade zorgt. En als dat zo is, hoe dat gebeurt en welke schade dat is.

Veel meer dan een zware griep

In 2020 was er één ding dat ons leven beheerste: COVID-19. Door de nieuwe leefregels waar we mee te maken kregen. Of omdat je misschien zelf besmet raakte, of een naaste. Een ziekte die zich razendsnel verspreidde en waar we niets over wisten. En die combinatie maakte veel mensen heel erg bang.

Ook over de gevolgen op de lange termijn was niets bekend. Wel leek het erop dat COVID-19 ook de hersenen aantast. De hersenen van overleden patiënten zijn onderzocht en die zijn beschadigd. Het is nog niet duidelijk of dat ook gebeurt bij patiënten die de ziekte overleven.

COVID-patiënten die in het ziekenhuis werden opgenomen, hebben soms klachten die hiermee te maken kunnen hebben. Tijdens de periode dat ze in het ziekenhuis liggen, maar ook daarna. Het gaat dan om klachten zoals:

  • in de war zijn
  • dingen vergeten
  • snel afgeleid zijn

Een deel van de patiënten is behandeld op de intensive care (IC). Dat is voor veel mensen zo’n nare ervaring, dat zij en hun naasten er daarna nog veel last van hebben. Ook zorgt het ernstig ziek zijn voor allerlei klachten die langer duren. Dit is het Post Intensive Care Syndroom (PICS).

Het was nog niet duidelijk of en hoe COVID-19 de hersenen beschadigt en waar mensen na de ziekte nog last van kunnen hebben. Daarom is er ook geen goede behandeling.

Wat gebeurt er in de hersenen?

De onderzoekers wilden weten of COVID-19 hersenschade veroorzaakt. Als dat zo is, wilden ze ook weten hoe dat gebeurt en bij welke patiënten. Ook gingen ze kijken welke schade er precies ontstaat. Vervolgens wilden ze onderzoeken op welke manieren patiënten en hun naasten daar last van hebben.

Bij het nadenken bijvoorbeeld, maar ook over hoe iemand zich voelt. Het onderzoek keek ook naar de problemen die dat geeft in het dagelijkse leven en het meedoen in de samenleving.

Als dat duidelijk werd, wilden de onderzoekers zorgen voor twee dingen:

  1. Informatie voor artsen, zodat zij beter weten hoe ze patiënten kunnen helpen
  2. Een brochure met informatie voor patiënten en hun naasten

Waarom steunde de Hersenstichting dit onderzoek?

Het onderzoek helpt om beter te begrijpen of en hoe COVID-19 voor schade aan de hersenen zorgt. Daardoor kunnen patiënten beter behandeld worden en hebben ze minder last van klachten.

Dit onderzoek draagt bij aan de doelstelling van de Hersenstichting: minder sterfte en ziektelast door hersenaandoeningen. Daarom steunde de Hersenstichting het onderzoek met € 371.859.

Webinars

Samen met het Longfonds hebben we twee webinars georganiseerd:

Webinar Cognitieve klachten na corona – 27 mei 2021

Heb je corona gehad en nog steeds last van cognitieve klachten, zoals vergeetachtigheid, concentratieproblemen en overprikkeling? En wil je graag meer weten over de oorzaak van deze klachten en hoe je ermee omgaat? Deze vragen kwamen aan bod tijdens het webinar Cognitieve klachten na corona, georganiseerd door het Longfonds en de Hersenstichting. Heb je het webinar gemist? Bekijk hieronder de video of bekijk de 10 meest gestelde vragen van dit webinar.

Webinar Mentale klachten en Long Covid – 5 oktober 2021

Voor mensen met langdurige coronaklachten (Long Covid) die het lastig vinden om daarmee om te gaan. Omdat je misschien frustratie of verdriet voelt omdat je leven er ineens anders uitziet, je onzekerheid ervaart over je herstel. Of omdat je door de ziekte last hebt van stress, eenzaamheid, somberheid of angst.

Heb je het webinar Mentale klachten en Long Covid, van het LongFonds en de Hersenstichting gemist? Bekijk hieronder dan de video terug of bekijk de 10 meest gestelde vragen van dit webinar.

Meer over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 200 patiënten mensen mee die COVID-19 hebben gehad. Daarvan zijn er 100 op de intensive care behandeld en 100 op een gewone afdeling van het ziekenhuis. Het onderzoek vond plaats in Amsterdam, Utrecht en Maastricht.

Hoe pakten ze dit aan?

Het onderzoek bestond uit:

1. Een testbezoek: er werd een MRI-scan van de hersenen gemaakt en er werden tests gedaan. Die zijn bedoeld om te kijken hoe goed verschillende functies van de hersenen het doen. Bijvoorbeeld dingen onthouden, begrijpen, lezen, zien en rekenen.

2. Een vragenlijst: deze werd door de patiënt en naaste ingevuld, nadat de patiënt het ziekenhuis verliet. Dit gebeurde 6 maanden na het eerste bezoek nog een keer. De vragen gingen o.a. over hoe iemand zich voelt, hoe het in het dagelijkse leven gaat en hoe fijn men het leven vindt.

Op deze manier konden de onderzoekers zien of er dingen veranderen na langere tijd. Ook weten ze zo of het verschil maakt als een patiënt op de IC heeft gelegen.

Welke resultaten had dit onderzoek?

In het onderzoek werden geen verschillen in hersenfuncties en denkfuncties gevonden tussen coronapatiënten en andere ernstig zieke patiënten. Wel had meer dan de helft van de onderzochte coronapatiënten last van allerlei klachten. Klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid of een verminderde kwaliteit van leven. De oorzaak van deze klachten is niet duidelijk. De onderzoekers vinden het daarom belangrijk dat er blijvende aandacht, zorg en ondersteuning is voor deze groep mensen.