De Hersenstichting heeft met € 600.000 bijgedragen aan onderzoek van het Erasmus MC. Het onderzoek staat onder leiding van dr. Sophie Veldhuijzen van Zanten. Doel van het onderzoek is om een nieuwe behandeling te vinden voor mensen met een hersentumor. Hersentumoren zijn moeilijk te behandelen. Dit onderzoek introduceert een nieuwe vorm van therapie die gebruikmaakt van sterke radioactieve stoffen die de tumor van binnenuit kunnen bestralen.
Zeldzame vorm van kanker met hoog sterfterisico
Jaarlijks krijgen ongeveer 1.200 mensen in Nederland de diagnose hersentumor. Hersentumoren zijn zeldzaam en treffen mensen van alle leeftijden. Er is nog geen genezende behandeling beschikbaar. Patiënten worden geconfronteerd met een korte levensverwachting.
De huidige behandelingen, zoals operatie, uitwendige bestraling, chemotherapie en immunotherapie, zijn vooral gericht op het remmen van de groei van de tumor en het verminderen van klachten. Klachten kunnen bijvoorbeeld zijn: epilepsie, verlammingen, problemen met spreken, gedrag, emoties en/of nadenken.
Nieuwe behandelingen, die niet alleen de ziekte remmen, maar de hersentumor verkleinen of zelfs laten verdwijnen, zijn hard nodig.
Behandeling met gerichte inwendige bestraling
Dr. Sophie Veldhuijzen van Zanten onderzoekt met haar team een nieuwe therapie om patiënten met een hersentumor te behandelen. Deze behandeling heet gerichte radionuclide therapie, ook wel inwendige bestraling genoemd. In het onderzoek wordt een sterk radioactieve stof gekoppeld aan een speurstof. Deze speurstof herkent specifieke kenmerken van de tumor. Zo leidt de speurstof de radioactiviteit gericht naar de tumor in de hersenen, waar het de tumor van binnenuit bestraalt.
Om een optimaal resultaat van de inwendige bestraling te behalen, hebben de onderzoekers ook een nieuwe methode ontwikkeld om de radioactieve stof toe te dienen. Patiënten krijgen hierbij een katheter (slangetje) in de lies of pols die via de bloedvaten tot in het hoofd wordt geleid. Daar wordt de radioactieve stof toegediend in de slagaders die de tumor van bloed voorzien.
In het eerste onderzoek van het team van dr. Veldhuijzen van Zanten hebben de onderzoekers aangetoond dat de speurstof met radioactiviteit inderdaad bij de tumor in de hersenen aankomt en dat de opname gemiddeld 15 keer meer is wanneer deze in het hoofd wordt toegediend.
Waarom steunt de Hersenstichting dit onderzoek?
Dankzij dit onderzoek zetten we een belangrijke stap naar de introductie van radionuclide therapie als nieuwe behandeling van hersentumoren. Een dergelijke diagnose betekent nu nog dat iemand ongeneeslijk ziek is en vroegtijdig overlijdt. In de toekomst is de kanker misschien langer te remmen of zelfs te genezen.
Als deze nieuwe behandeling werkt, dan kunnen mensen met een hersentumor bovendien ook een betere kwaliteit van leven krijgen. Hun hersenen functioneren dan langer op een goede manier. Hiermee draagt het onderzoek bij aan de missie van de Hersenstichting: gezonde hersenen voor iedereen.
Meer over het onderzoek
In dit onderzoek wordt een sterk radioactieve stof direct in de hersenen toegediend. Het is nu nog niet bekend welke hoeveelheid straling veilig en effectief is voor de behandeling van hersentumoren. In dit onderzoek ontwikkelt dr. Veldhuijzen van Zanten met haar team een eerste passend therapieschema voor de behandeling van hersentumoren met gerichte radionuclide therapie.
Hoe pakken ze dit aan?
De onderzoekers testen verschillende doseringen en behandelschema’s. Patiënten worden tijdens en tussen de behandelingen door nauwlettend in de gaten gehouden. Alle mogelijke bijwerkingen worden gerapporteerd. Er worden meerdere scans gemaakt om te bepalen hoe de tumor op de behandeling reageert.
Welke resultaten verwachten de onderzoekers?
De onderzoekers verwachten met dit onderzoek een belangrijke eerste stap te zetten naar de introductie van deze nieuwe vorm van therapie voor mensen met een hersentumor. Daarnaast verwachten de onderzoekers dat deze vorm van therapie ook voor andere soorten tumoren kan werken. De resultaten zijn daarom ook voor andere kankerpatiënten van belang.
“Als je ziet hoe strijdlustig de patiënten en hun familie, vrienden en collega’s zijn, is het voor ons ook geen optie om te stoppen voordat we een oplossing hebben.” aldus dr. Sophie Veldhuijzen van Zanten, aios en hoofdonderzoeker op de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde bij het Erasmus MC
Hoe ver is het onderzoek?
Het onderzoek start in 2025. Als er in de tussentijd resultaten zijn, vullen we deze pagina aan.
Wat is de volgende stap?
Dit is een zogenoemde fase 1-studie. Wanneer dit onderzoek succesvol is afgerond, volgen studies op grotere schaal.