De Hersenstichting heeft met € 598.851 bijgedragen aan onderzoek van Amsterdam UMC, Radboudumc, VieCuri, Diakonessenhuis, Universiteit Utrecht en MIND. Het onderzoek staat onder leiding van prof. dr. Christiaan Vinkers. Doel van het onderzoek is om te ontdekken of het medicijn hydrocortison kan helpen om PTSS te voorkomen. Het gaat hierbij om mensen die na een ongeluk of ernstige ziekte op de spoedeisende hulp komen. Het onderzoek kijkt niet alleen naar PTSS, maar ook naar andere mentale klachten die kunnen ontstaan na het ervaren van een schokkende gebeurtenis. 

Moeilijk omgaan met een trauma 

Bijna iedereen maakt in zijn leven een schokkende gebeurtenis mee. Zoals een ongeluk, geweld of het plotse of onverwachte verlies van een dierbare. Zulke gebeurtenissen noemen we ook wel een trauma. 

Omgaan met een trauma kan lastig zijn. Sommige mensen blijven eraan denken of proberen het juist te vergeten. Dat kost veel energie. 

Het kan zijn dat omgaan met het trauma niet lukt. Er kunnen dan mentale klachten ontstaan, zoals PTSS, angst, depressie of verslaving. Bij PTSS beleef je de gebeurtenis steeds opnieuw en heb je vaak nachtmerries. Ook kan het zijn dat je plekken of mensen ontwijkt die je aan de gebeurtenis herinneren. 

Snel behandelen met een medicijn 

Artsen en psychologen kunnen PTSS behandelen nadat het is ontstaan. Maar niet iedereen reageert goed op de bestaande behandelingen. Ook duurt het soms lang voordat iemand hulp krijgt. Terwijl het juist beter lijkt om al snel na een trauma hulp te bieden. Dit kan het ontstaan van PTSS en andere mentale klachten mogelijk voorkomen. 

Uit eerder onderzoek blijkt dat cortisol helpt om herinneringen aan een trauma op een gezondere manier op te slaan. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het is een natuurlijk hormoon dat ons lichaam aanmaakt als we mentale of lichamelijke stress hebben. 

Artsen kunnen cortisol geven als medicijn. Het wordt dan hydrocortison genoemd. Hydrocortison wordt al lang veilig gebruikt voor andere aandoeningen. In een kleine hoeveelheid heeft het weinig bijwerkingen. Dit onderzoek wil bewijzen of hydrocortison helpt bij het voorkomen van PTSS en andere mentale klachten na het ervaren van een trauma. 

Waarom steunt de Hersenstichting dit onderzoek? 

Dit onderzoek is een belangrijke stap in de ontwikkeling van een nieuwe, korte en veilige behandeling na een trauma. Dit helpt mensen om sneller beter te worden en mee te blijven doen aan de maatschappij. Daarmee sluit dit onderzoek aan bij de missie van de Hersenstichting: gezonde hersenen voor iedereen. 

Meer over het onderzoek 

Het onderzoek volgt bijna 200 mensen die kortgeleden een trauma hebben meegemaakt en daarom op de spoedeisende hulp zijn geweest. 

Hoe pakken ze dit aan? 

De deelnemers worden in 2 groepen verdeeld en krijgen 4 dagen lang een pil. De ene groep krijgt altijd een pil met hydrocortison. De andere groep krijgt altijd een placebo. Dit is een pil zonder stoffen die iets genezen of verbeteren. 

De onderzoekers bekijken of de groep met hydrocortison minder klachten ontwikkelt. Om eerlijke resultaten te krijgen, weten de deelnemers en de onderzoekers niet wie welke pil krijgt. 

Welke resultaten verwachten de onderzoekers? 

De onderzoekers verwachten dat hydrocortison helpt met het verminderen van mentale klachten na een trauma. De deelnemers krijgen een kleine hoeveelheid van dit medicijn. Dit leidt tot weinig bijwerkingen. 

Jarenlang basaal hersenonderzoek naar cortisol en het brein krijgt nu een concrete vertaling naar een groot praktijkonderzoek, met als doel patiënten na een trauma sneller en beter te helpen. 

aldus Christiaan Vinkers, psychiater en hoogleraar Stress en veerkracht bij het Amsterdam UMC