De Hersenstichting en Alzheimer Nederland dragen met € 600.000 gezamenlijk bij aan onderzoek van Amsterdam UMC. Het onderzoek staat onder leiding van neuroloog dr. Willem de Haan. Doel van het onderzoek is om een nieuwe behandeling te vinden voor mensen met de ziekte van Alzheimer. De behandeling moet ervoor zorgen dat klachten minder snel erger worden. Als dat lukt kunnen mensen met alzheimer langer voor zichzelf blijven zorgen. 

Alzheimer wordt alsmaar erger 

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Aan het begin ga je steeds meer dingen vergeten en heb je vaak moeite met het vinden van woorden. De hersenen gaan daarna alleen maar verder achteruit en herstellen niet meer. 

Als je al lang alzheimer hebt, begrijp je vaak zelf niet meer zo goed wat er aan de hand is. Maar als je de aandoening pas net hebt, begrijp je dat vaak heel goed. Vaak zorgt dit voor allerlei extra klachten en problemen. 

Je kunt bijvoorbeeld erg bang en verdrietig worden. Vooral omdat je weet dat de klachten steeds erger zullen worden. Of je gaat minder naar vrienden en familie toe, omdat je dit door je klachten lastig vindt. Daardoor kun je eenzaam worden. 

Op dit moment zijn er nog geen behandelingen die de ziekte van Alzheimer kunnen stoppen of vertragen. 

Alzheimer afremmen met magneten 

Uit eerder onderzoek blijkt dat een bestaande behandeling misschien kan helpen om alzheimer af te remmen. Je wordt dan niet beter, maar de klachten worden minder snel erger. Daardoor kun je langer voor jezelf blijven zorgen en meedoen aan het dagelijkse leven. 

Deze behandeling heet transcraniële magnetische stimulatie (TMS). Hierbij worden cellen in de hersenen kort geprikkeld. Dat gebeurt met een magnetisch seintje, dat van buiten je schedel naar de hersenen wordt gestuurd. Hier merk je bijna niets van. 

Door TMS worden je hersencellen weer actiever. Dat is belangrijk voor gezonde hersenen, net zoals bewegen goed is voor je lichaam. Ook kunnen ze weer verbindingen met andere hersencellen maken, wat goed is voor de werking van de hersenen. 

De onderzoekers willen weten of TMS goed helpt bij mensen met alzheimer. Daarnaast willen ze beter snappen wat deze behandeling precies doet in de hersenen. Dat kan namelijk helpen om de behandeling te verbeteren. Daarom gaan ze dit tijdens de behandeling meten. 

Het meten doen ze met een magneto-encefalografie (MEG). Dat is een apparaat dat eruitziet als een hele grote droogkap bij de kapper. Tijdens dit onderzoek vangt het apparaat de seintjes in je hersenen op. Daardoor kunnen de onderzoekers heel precies zien wat er in bepaalde delen van de hersenen gebeurt.  

Waarom steunt de Hersenstichting dit onderzoek? 

Dankzij dit onderzoek komt er meer hoop voor mensen met alzheimer. Dit is een eerste stap naar een behandeling die de ziekte van Alzheimer afremt. Hierdoor kunnen mensen met alzheimer langer voor zichzelf zorgen en meedoen in de maatschappij. Dit verbetert de kwaliteit van leven. 

Hiermee draagt het onderzoek bij aan de missie van de Hersenstichting: gezonde hersenen voor iedereen. Daarom steunen de Hersenstichting en Alzheimer Nederland dit onderzoek met € 600.000. 

Meer over het onderzoek

De onderzoekers willen mensen volgen bij wie pas net alzheimer is ontdekt. Tijdens het onderzoek krijgen zij de TMS-behandeling. Tussendoor wordt er gemeten of de activiteit in de hersenen verandert. Ook wordt er gekeken of de klachten verminderen. 

Hoe pakken ze dit aan? 

Het onderzoek duurt ongeveer een half jaar. In deze periode komen deelnemers aan het onderzoek 32 keer naar het ziekenhuis. Zij krijgen dan een TMS-behandeling, die elke keer ongeveer 20 minuten duurt.  

Aan het begin, tussendoor en aan het einde van het half jaar is er een onderzoek. Met een MEG wordt dan de hersenactiviteit gemeten. Daarnaast testen de onderzoekers hoe goed de deelnemers verschillende taken kunnen uitvoeren. Die hebben onder andere te maken met nadenken, onthouden en concentreren. 

Welke resultaten verwachten de onderzoekers? 

De onderzoekers verwachten dat de TMS-behandeling helpt om de klachten van alzheimer af te remmen. Ook verwachten ze te ontdekken waarom dit zo is, en hoe dit precies werkt. 

Hoe ver is het onderzoek? 

Het onderzoek is in 2024 van start gegaan. Als alles goed gaat is het in 2028 klaar. 

Wat is de volgende stap? 

De onderzoekers willen bewijzen dat deze behandeling helpt om alzheimer af te remmen. Als dat lukt, willen ze er daarna voor zorgen dat de behandeling vergoed wordt voor mensen met de ziekte van Alzheimer. Ook willen ze kijken of ze de behandeling nog kunnen verbeteren. 

Hent kreeg op zijn 70e de diagnose alzheimer, een vorm van dementie

Hent kreeg op zijn 70e de diagnose Alzheimer

Hent heeft alzheimer. Hent is er zeer emotioneel onder. De tranen staan in zijn ogen als hij begint te praten over zijn ziekte.

Bekijk het openhartige verhaal van Hent en zijn zoon Freek.