Waarom geven een geluksgevoel geeft
14 november, 2024
Donderdag 14 november 2019
Bij de behandeling van kinderen en jongeren met autisme wordt regelmatig muziektherapie toegepast. Verschillende studies tonen aan dat muziektherapie positieve effecten heeft, vooral op het gebied van sociaal gedrag en communicatie. Welke elementen verantwoordelijk zijn voor deze effecten was tot nu toe nog onduidelijk.
Onderzoeker Mathieu Pater onderzocht, met volledige ondersteuning van de Hersenstichting, welke elementen voor een verandering in sociaal gedrag kunnen zorgen. Tijdens het onderzoek werd de muziektherapie van meerdere cliënten geanalyseerd en er werden interviews gehouden met de muziektherapeuten. Na de analyse van de gegevens, werden vijf elementcategorieën gepresenteerd die een verandering in sociaal gedrag stimuleerden:
De Hersenstichting is blij met het resultaat van het onderzoek van Mathieu Pater. Muziektherapie blijkt inderdaad een effectieve behandelmodule te zijn voor kinderen en jongeren met autisme. Nu is duidelijk welke elementen hierbij een rol spelen. Het resultaat van dit onderzoek biedt nieuwe kansen en perspectieven, ook voor meerdere doelgroepen dan alleen kinderen en jongeren met autisme.
Mathieu Pater werkt in opdracht van Stichting Papageno. Over zijn onderzoek zegt hij:
“Tijdens mijn onderzoek werd mij steeds meer duidelijk dat muziek echt een geweldig middel is om in te zetten binnen de therapie. Ik kwam erachter dat ‘aansluiten’ een belangrijke voorwaarde is om tot een verandering te kunnen komen. Met muziek kan je heel goed aansluiten, ik heb tot op heden nog niets kunnen bedenken waarmee je je zo goed en zo snel kunt aanpassen op wat iemand doet. Het is dus een geweldig middel om aan te sluiten en de verbinding te maken!”
Stichting Papageno brengt muziektherapie aan huis bij kinderen en jongeren met autisme.