Aan de slag!
28 oktober, 2024
Donderdag 20 april 2023
Bij een herseninfarct sluit een bloedstolsel een bloedvat af. In 2015 toonden onderzoekers aan dat bepaalde mensen met een ernstig herseninfarct beter en sneller herstellen als artsen dit stolsel weghalen via een dun buisje (katheter). In dit MR CLEAN onderzoek testten de onderzoekers deze nieuwe techniek vooral bij mensen die binnen 6 uur na de eerste klachten in het ziekenhuis kwamen. Sindsdien zijn hier in Nederland al duizenden patiënten mee geholpen.
Veel mensen komen echter later in het ziekenhuis. Daarom is in het vervolgonderzoek ‘MR CLEAN-LATE studie’ gekeken of deze behandeling ook zinvol en veilig is tussen 6 tot 24 uur na de eerste klachten. Dit deden ze bij patiënten bij wie het beschadigde hersenweefsel nog kan herstellen. Dit zijn patiënten die bloedvaten hebben die via omwegen het herseninfarctgebied nog van bloed voorzien. Artsen kunnen op een CT-scan beoordelen of patiënten dit soort bloedvaten hebben. Bij de deelnemers aan dit onderzoek was dit het geval.
Dit onderzoek toont aan dat mensen die tussen 6 tot 24 uur na de eerste klachten deze behandeling krijgen beter zelfstandig kunnen functioneren en een betere kwaliteit van leven hebben. Na drie maanden ervaren zij minder zichtbare en onzichtbare gevolgen, dan de patiënten die deze behandeling niet kregen. Dankzij dit onderzoek kunnen artsen veel meer mensen helpen met deze techniek.
Om de acute en de chronische zorg voor mensen met een beroerte te verbeteren, slaan de Hersenstichting en de Hartstichting de handen ineen in een vervolgonderzoek van MR CLEAN-LATE. Lees hier meer over dit project!
Dankzij dit onderzoek kan een veel grotere groep mensen na een herseninfarct beter en sneller herstellen. Hierdoor ervaren ze minder zichtbare en onzichtbare gevolgen na een herseninfarct en kunnen zij in het dagelijks leven beter functioneren. Dit betekent een betere kwaliteit van leven voor een aanzienlijke groep mensen met een herseninfarct. Hiermee draagt het onderzoek bij aan de missie van de Hersenstichting: gezonde hersenen voor iedereen.
Lees hier het wetenschappelijke artikel
De participerende ziekenhuizen in Nederland: Albert Schweitzer ziekenhuis Dordrecht, Amphia Breda, Amsterdam UMC, Catharina Ziekenhuis Eindhoven, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis Tilburg, Erasmus MC, Haaglanden Medisch Centrum Den Haag, HagaZiekenhuis Den Haag, Isala Zwolle, Leids UMC, Maastricht UMC+, Medisch Spectrum Twente, Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar, Rijnstate Arnhem, St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein, UMC Groningen, UMC Utrecht en Radboud UMC. Zij zijn onderdeel van het landelijke CONTRAST consortium, dat tot doel heeft om nieuwe en betere behandelingen voor beroerte te ontwikkelen.