Een nieuw jaar, nieuwe kansen, nieuwe inzichten?
21 januari, 2025
Een nieuw jaar, nieuwe kansen, nieuwe inzichten?
21 januari, 2025
M’n lichtknop is kapot
10 januari, 2025
Vrijdag 09 oktober 2020
De Hersenstichting gaat het landelijke onderzoek naar hersenschade door het coronavirus financieren. In het onderzoek worden patiënten uit de eerste coronagolf voor langere periode gevolgd en onderzocht op mogelijke hersenschade. De resultaten uit het onderzoek worden ingezet om de juiste behandelingen te geven aan toekomstige coronapatiënten. De kosten voor het onderzoek, ruim 325.000 euro, zijn middels een crowdfundactie opgehaald.
“Corona heeft grote gevolgen voor de hersenen,” zegt Merel Heimens Visser, directeur van de Hersenstichting. “Sommige patiënten houden er blijvende cognitieve klachten aan over, zoals verminderde aandacht en concentratie, problemen met herinneren en met plannen. Ook extreme vermoeidheid komt bij veel mensen voor. Werken is niet meer mogelijk, het gezin draaiende houden kost te veel energie en in sommige gevallen is even boodschappen doen al te vermoeiend. Hoe vaak dit voorkomt, waarom en hoe dit precies in de hersenen werkt, is helaas nog onbekend. Als we weten wie welke klachten krijgt en waarom, kunnen we hersenschade bij coronapatiënten beter behandelen, beperken of zelfs voorkomen. We zijn alle donateurs dan ook ontzettend dankbaar dat ze dit onderzoek mede mogelijk hebben gemaakt.”
Het onderzoek kan van start, maar het is nog wel mogelijk om te doneren tot maandag 19 oktober. De extra donaties die binnenkomen worden gebruikt voor analyse naar de gegeven zorg in de eerste coronagolf. Door deze informatie te analyseren, kunnen betere behandeltrajecten worden opgezet en mogelijke hersenschade worden voorkomen.
Onderzoekers prof. Caroline van Heugten, verbonden aan Maastricht University en dr. Janneke Horn, verbonden aan Amsterdam UMC, zullen het onderzoek leiden. Coronapatiënten die het virus begin dit jaar hebben gehad en daarvoor opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis, worden in het onderzoek meegenomen. “De patiënten worden onderzocht op de cognitieve gevolgen van het virus”, zegt Janneke Horn. “Enkele maanden na ontslag uit het ziekenhuis, worden er cognitieve testen afgenomen en een MRI-scan van de hersenen gemaakt om de mogelijke hersenschade te zien.” Ook vullen patiënten en hun naasten vragenlijsten om te bepalen hoe zij zich voelen.
De resultaten van dit onderzoek, waarvan de eerste medio 2021 naar verwachting bekend zijn, gaan helpen bij het beter behandelen van toekomstige coronapatiënten. Ook kunnen deze resultaten mogelijk gebruikt worden bij het voorkomen van hersenschade. Coronapatiënten uit de ziekenhuizen Maastricht UMC, Zuyderland, Amsterdam UMC, OLVG, UMC Utrecht, Diaconessenhuis worden meegenomen in het onderzoek.
21 januari, 2025
Voor mij is een nieuw jaar eigenlijk beginnen met een soort van lockdown. Januari is voor mij een maand waarin…
10 januari, 2025
Het afgelopen jaar was een pittig jaar waarin ikzelf en mijn ziektebeeld weer goed op de proef werden gesteld. Een…