Een diverse en inclusieve werkvloer

Van 30 september tot en met 4 oktober is het de week van de diversiteit en inclusie. Ook de Hersenstichting maakt zich hard voor een meer diverse en inclusieve werkvloer. Want werken is een van de belangrijkste manieren om mee te doen. Toch staan veel mensen met een hersenaandoening of ‘anders’ werkend brein die wel zouden willen en kunnen werken, buiten de arbeidsmarkt of doen werk beneden hun capaciteit. Daarin kunnen werkgevers het verschil maken. 

In praktijk blijkt het niet zo gemakkelijk om van diversiteit en inclusie op de werkvloer een succes te maken… Want er moet wel ruimte zijn voor verschil; ruimte voor andere perspectieven, interpretatie en benodigde werkomstandigheden. Zodat ieders talent ook tot z’n recht kan komen.  

Wanneer is een werkgever divers en inclusief?  

Diversiteit betekent dat een organisatie een mix is van mensen met verschillende achtergronden, afkomst en eigenschappen. Inclusie is de kunst om die mix te laten werken, zodat niemand zich achtergesteld of buitengesloten voelt en iedereen beter functioneert. En last but not least: gelijkwaardigheid. Dat wil zeggen: Iedereen heeft toegang tot dezelfde mogelijkheden. Gelijkheid betekent dus niet: ‘one size fits all’. Het is juist de taak van een organisatie om te erkennen dat niet iedereen hetzelfde startpunt heeft en daar waar nodig juist onderscheid te maken. 

De kracht van diversiteit 

Voor werkgevers die van (neuro)diversiteit en inclusie een succes willen maken heeft de Hersenstichting samen met Onbeperkte Denkers het werkgeversprogramma Zet alle hersenen aan het werk gelanceerd. Er is een platform ontwikkeld waar werkgevers en werknemers zich kunnen laten inspireren en handvatten krijgen om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Daarin wordt ook het belang van een diverse werkvloer onder de aandacht gebracht. Want verschillen tussen mensen en verschillende breinen kunnen een organisatie verrijken én versterken. Onderzoek toont aan dat divers samengestelde organisaties en teams creatiever, innovatiever en wendbaarder zijn. Ook zijn medewerkers die hun organisatie of team als inclusief benoemen, meer tevreden over hun werk, dan medewerkers die dit niet doen.  

Samen zetten we alle hersenen aan het werk 

  • Of bekijk deze tips om te zien wat jezelf kan doen om jouw arbeidsbijzonderheid bekend en bespreekbaar te maken.