Waarom geven een geluksgevoel geeft
14 november, 2024
Maandag 25 september 2023
Op 12 september publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek de nieuwste cijfers over het beweeggedrag van Nederlanders. De resultaten zijn zorgelijk: in 2022 haalde 56% van de Nederlanders de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad niet. In 2017, toen de beweegrichtlijnen zijn ingevoerd, was dit nog 53%.
Om te voldoen aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad moeten volwassenen elke week minimaal 2,5 uur matig intensief bewegen, verspreid over meerdere dagen in de week. Matig intensief betekent dat je hartslag stijgt en je een beetje buiten adem raakt. Ook moeten ze minstens twee keer per week activiteiten doen die de botten en spieren versterken, zoals hardlopen.
van 18 jaar en ouder voldoet niet aan de beweegnorm
van de jongeren voldoet niet aan de beweegnorm
uur zit de gemiddelde Nederlander (gemiddeld) per dag
We zijn dus minder gaan bewegen, terwijl bewegen essentieel is voor gezonde hersenen. Bewegen verbetert je geheugen, zorgt ervoor dat je beter slaapt en vermindert stress. En het verkleint het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, beroerte, depressie.
De grote droom van de Hersenstichting is dat iedereen de beweegnorm haalt en op die manier de hersenen zo gezond mogelijk houdt. Daarom hebben we in 2020 de Ommetje-app ontwikkeld, die helpt om van wandelen een gewoonte te maken. Na drie jaar wandelen met de app vonden we het tijd voor een onderzoek. Om zo met de Ommetje-app nog meer mensen te laten bewegen.
Op basis van de conclusies uit het onderzoek hebben wij de Ommetje-app doorontwikkeld met drie belangrijke veranderingen:
sinds de start van Ommetje.
van alle gebruikers hebben van wandelen een gewoonte gemaakt. Zij hebben al meer dan 66 dagen met de app gelopen.
hebben de Ommetje wandelaars samen gelopen. Dat is bijna 7000 keer de wereld rond!
In de video hieronder vertelt prof. dr. Erik Scherder waarom bewegen goed voor je is en wat de voordelen zijn van de vernieuwde Ommetje-app: