Mijn nieuwe normaal
31 maart, 2025
Vrijdag 28 februari 2025
Heb je ooit gemerkt dat je op vaste tijden honger krijgt of op bepaalde momenten van de dag meer energie hebt? Dat komt door je biologische klok! Deze interne klok bepaalt niet alleen je slaap-waakritme, maar stuurt ook allerlei andere dag-nachtritmes in je lichaam aan. Maar wat is deze klok precies, waar zit hij in je lichaam en hoe kun je er het beste naar luisteren? In dit artikel duiken we in de fascinerende wereld van de biologische klok.
De biologische klok is een soort interne timer die ervoor zorgt dat allerlei processen in je lichaam op het juiste moment van de dag plaatsvinden. Daarom volgen deze processen een ritme van ongeveer 24 uur. Dit soort ritmes noemen we circadiane ritmes.
De hoofdklok die al deze ritmes aanstuurt, bevindt zich in je hersenen, in een klein gebied dat de suprachiasmatische kern (SCN) heet. De SCN bestaat uit een paar duizend zenuwcellen. Deze cellen zijn overdag actiever dan ’s nachts. Hiermee geven ze een ritmisch signaal af aan de rest van het lichaam. Op die manier coördineert de SCN de circadiane ritmes in het lichaam.
Naast de hoofdklok hebben veel organen en cellen in je lichaam ook een eigen klok. Je lever, spieren en darmen werken bijvoorbeeld volgens hun eigen ritme, maar blijven afgestemd op de hoofdklok.
Je biologische klok heeft invloed op veel processen in je lichaam, zoals:
Er zijn grote verschillen tussen mensen in hoe de biologische klok staat afgesteld. Sommige mensen zijn ochtendmensen en worden uit zichzelf vroeg wakker, terwijl anderen zich juist ’s avonds energieker voelen en daarmee echte avondmensen zijn. Of je een ochtend- of avondmens bent, is deels aangeboren (genetisch) en hangt ook af van je leeftijd en geslacht.
Als je een avondmens bent, kun je dus niet zomaar een ochtendmens worden of andersom. Gelukkig zijn er wel manieren om invloed uit te oefenen op je biologische klok en kun je met bepaalde gewoontes je ritme wel wat aanpassen.
Je biologische klok verandert gedurende je leven door veranderingen in hormonen en hersenactiviteit:
Melatonine is een belangrijk hormoon dat je biologische klok helpt regelen. In de avond wordt melatonine aangemaakt, waardoor je slaperig wordt. Als je in de avond fel licht ziet, wordt er minder melatonine aangemaakt. Dit is waarom het beter is om ’s avonds minder naar felle schermen te kijken, de lichten te dimmen, en in een donkere, rustige omgeving te slapen.
Deze tekst is geschreven in samenwerking met onderzoekers van het BioClock Consortium: een samenwerking tussen een groot aantal onderzoekers, maatschappelijke organisaties en mensen die in de zorg werken. Doel van het project is om de biologische klok van mensen gezond te houden. Als we dat niet doen, kan dat grote gevolgen hebben voor de mentale en lichamelijke gezondheid van mensen. Een gezonde leefstijl kan het risico op hersenaandoeningen juist verkleinen en de gevolgen van veroudering en hersenaandoeningen uitstellen. De Hersenstichting steunt dit project met € 100.000. Lees meer over het BioClock Consortium.
Kijk voor meer informatie over de biologische klok op bioklok.nl. Via bioclockconsortium.org kun je meer lezen over het BioClock Consortium en de onderzoeken die worden gedaan naar de biologische klok.