Wat is een depressie?
Somberheid en niet meer genieten staan centraal bij een depressie. Ook kan je vermoeid zijn, moeite hebben met slapen, gedachten aan de dood hebben, of moeite hebben om ergens je aandacht bij te houden. Bij een depressie ben je vaak aan het piekeren, je vindt jezelf slecht en je kunt bijna niet geloven dat je leven ooit weer beter kan worden. Het is daarom logisch dat een depressie vaak veel negatieve invloed op iemands leven heeft. Depressie is een ziekte waarbij biologie (zoals je genen of hoe je hersenen werken), hoe je als mens in elkaar zit (bijvoorbeeld of je gevoelig voor stress bent of dingen moeilijk positief kan zien) en de omgeving een rol spelen. In de omgeving speelt bijvoorbeeld een rol in wat voor situatie je bent opgegroeid, of je heftige gebeurtenissen hebt meegemaakt (trauma of jeugdtrauma), of er op dit moment grote problemen zijn in je leven en of er mensen om je heen zijn die van je houden.
Er zijn verschillende soorten depressies. Bij een lichte depressie kun je met weinig hulp toch verder en soms gaan lichte depressies ook vanzelf weer over. Een huisarts of praktijkondersteuner kan je vaak al in een paar gesprekken helpen. Bij een ernstige depressie heb je veel meer klachten, die ook ernstiger zijn. Bijna altijd is dan snel professionele hulp nodig. Soms duurt een depressie erg lang. Dat heet een chronische depressie.
Hoe lang duurt een depressie?
Een depressie kan een paar weken of zelfs maanden duren. Ongeveer de helft van de volwassenen met onbehandelde depressie verbetert binnen 12 maanden. En bij ongeveer de helft van de mensen met een depressie komt die maar één keer in hun leven voor. Andere mensen ontwikkelen meerdere keren een depressie. Een depressie kan ook chronisch worden. Dat wil zeggen dat de depressie meerdere jaren kan duren. Periodes met zware klachten worden dan soms afgewisseld met periodes waarin het beter gaat.
Er is dus een beste grote kans op een terugval (waarbij een depressie weer terugkomt). Daarom is er bij de behandeling van depressie gelukkig steeds meer aandacht voor het voorkomen van een terugval.
Beluister de podcastserie Donkergrijze cellen over angsten en depressie
Donkergrijze cellen is een 6-delige podcastserie van de Hersenstichting over angsten en depressie. Annemiek Lely gaat als trotse ambassadeur van de Hersenstichting in de afleveringen in gesprek met gasten die meer kunnen vertellen over angsten en depressies. Hoe dat bijvoorbeeld voelt, of hoe de processen in je brein precies werken.
Beluister de podcast op ons podcastkanaal Hoofdzaken, via je favoriete podcast-app! Spotify, Apple Podcasts of Google podcasts.
Andere soorten depressie
Naast lichte, zware en chronische depressies zijn er nog andere soorten van depressie.
- Seizoensgebonden depressie. Dit zijn depressies die ontstaan en vaker terugkomen in dezelfde periode van het jaar. Je hebt dan bijvoorbeeld ieder jaar een depressie in de herfst of winter.
- Postnatale depressie vlak na een bevalling (‘post partum depressie’). Dit kan ontstaan doordat hormonen in je lichaam tijdens en na de zwangerschap veranderen. Daardoor raakt de schildklier in de war. Ook kan een postnatale depressie ontstaan doordat je te weinig vitaminen en mineralen in je lichaam hebt tijdens de zwangerschap. Maar er verandert ook op sociaal gebied heel veel wat invloed kan hebben op hoe je je voelt als jonge moeder.
- Psychotische depressie die ontstaat uit een hele zware depressie. Je bent dan niet alleen heel somber met verschillende negatieve gedachten, maar hebt ook ideeën of ervaringen die zo sterk kunnen worden dat ze heel echt gaan lijken, terwijl ze dat niet zijn. Het gaat dan om wanen of hallucinaties. Je denkt bijvoorbeeld dat je overal schuld aan hebt, dat je arm bent, of dat je niet meer leeft. Dit is meestal een angstige ervaring. Van de mensen met een depressie die in een kliniek worden opgenomen, heeft ongeveer een op de vijf ook psychotische klachten.
- Depressie bij mensen met een bipolaire stoornis (manische depressie) bij iedereen verandert de stemming weleens. De ene keer zie je dingen somber, de andere keer ben je vrolijk en opgewekt. Maar een depressie is een diepe somberheid die lang aan kan houden en die niet meer past bij dat patroon. Je hebt schommelingen die verschillen per persoon en die afhangen van wat je meemaakt. Op dezelfde manier kan iemand bij een bipolaire stoornis ook langere periodes hebben van enorm (overdreven) enthousiasme waarin je jezelf overschat, risico’s neemt en ook psychotische ideeën kunt hebben. Als je zulke tegengestelde periodes hebt en dit een grote invloed op je dagelijks leven, je werk en je omgeving heeft, dan kan er sprake zijn van een bipolaire stoornis.
- Een persisterende depressieve stoornis (chronische depressie) is een lang durende vorm van depressie. Kenmerkend hiervoor is dat je een sombere stemming hebt die heel lang aanhoudt met daarbij een kleiner aantal depressieve symptomen dan bij een ‘gewone’ depressie. De klachten van deze chronische vorm van depressie zijn niet altijd hetzelfde. Soms kunnen er meer en ernstigere klachten van depressie zijn en kan je erg slecht voelen. In de praktijk hebben mensen vaak periodes van meer en iets minder depressieve klachten, maar zijn ze wel jarenlang (chronisch) aanwezig.
Wanneer zoek je hulp?
Als je veel last hebt van een somber gevoel (stemming), niet meer kunt genieten of slecht slaapt, is het verstandig om daarover te praten met je omgeving en niet te lang te wachten voordat je naar je huisarts gaat. Bespreek waar je last van hebt en kijk samen hoe je ermee om kunt gaan.
De huisarts stelt een behandelplan op en kijkt wat hij of zij samen met jou kan doen. Klachten ontstaan vaak langzaam. Al op het moment dat een depressie zich ontwikkelt, kunnen de huisarts, praktijkondersteuner (POH-GGZ) en psycholoog je vaak helpen.
Als je een depressie blijft houden of deze regelmatig terugkeert, kan de huisarts je doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater. Vaak zijn er verschillende behandelingen mogelijk die elkaar aanvullen en daarom is het fijn als professionals (zoals de psychiater en de huisarts) samenwerken in de behandeling.
Waarschuwing
Denk je aan zelfdoding en heb je hulp nodig? Bel dan direct de gratis hulplijn 0800-0113.
Soms kun je je zo slecht voelen dat je niet verder wilt leven. Praten over zelfdoding kan bij deze landelijke hulplijn voor zelfmoordpreventie. Je kunt ook terecht op de website 113.nl, bijvoorbeeld om te chatten met een hulpverlener.
Praat er ook over met je huisarts. Vraag om een dubbele afspraak buiten het spreekuur. Je hebt dan meer tijd.
Herkennen van een depressie
Iedereen heeft weleens last van een sombere periode. Een depressie is meer dan vaak somber zijn. Waaraan herken je een depressie?
De klachten verschillen voor iedere persoon, maar een depressie heeft vaak grote invloed op je leven. Vaak heb je helemaal nergens energie voor en kun je van weinig meer genieten of voel je je somber. Je hebt daardoor veel meer moeite met de dagelijkse dingen, zoals je werk. Je kunt het bijna niet volhouden om naar je werk te gaan. Je ziet overal tegenop. Het wordt lastiger om voor het huishouden en jezelf te zorgen. Misschien ga je minder sporten en eet je minder gezond. Ook kan je het moeilijker vinden om contact met je vrienden op te zoeken en je trekt je steeds meer terug. Daardoor kan je het gevoel hebben om er steeds meer alleen voor te staan. Dit kan je negatieve gevoel over jezelf versterken. Je kunt een depressie ervaren als een groot zwart gat. Vaak hebben mensen dan ook gedachten aan de dood.
Bij kinderen, jongeren of ouderen zijn er soms andere symptomen dan somberheid en niet meer kunnen genieten. Zo hebben jongeren en ouderen vaker een prikkelbare stemming (zonder grote somberheid) die langer aanwezig is.
Het is moeilijk om te weten waar je depressie precies vandaan komt. Dat kan het lastig maken om de depressie te accepteren. Zeker, omdat de depressie vaak niet één duidelijke oorzaak of reden heeft waar je iets aan kunt doen. Je kan je ook heel onbegrepen en alleen voelen, bijvoorbeeld omdat een depressie voor de omgeving niet van de buitenkant te herkennen is.
Kenmerken van een depressie
Als je last hebt van een depressie, dan heb je eigenlijk altijd last van:
- een somber gevoel
- minder plezier en interesse in dingen
- een somber gevoel
- minder plezier en interesse in dingen
Aanvullend:
Je kunt ook andere klachten hebben, zoals:
- aandachtsproblemen en moeilijk beslissingen nemen
- een gevoel dat je niks waard bent en je schuldig voelen
- vermoeidheid en verlies van energie. Je voelt je traag
- geen zin hebben in seks
- vaak terugkerende negatieve gedachten en veel piekeren en onrust
- veranderingen in je gewicht. Je eet veel meer of juist veel minder
- slaapproblemen: meer of juist minder slapen en minder goed slapen
- aandachtsproblemen en moeilijk beslissingen nemen
- een gevoel dat je niks waard bent en je schuldig voelen
- vermoeidheid en verlies van energie. Je voelt je traag
- geen zin hebben in seks
- vaak terugkerende negatieve gedachten en veel piekeren en onrust
- veranderingen in je gewicht. Je eet veel meer of juist veel minder
- slaapproblemen: meer of juist minder slapen en minder goed slapen
Voor meer informatie over de kenmerken van een depressie kijk ook op de website van de Depressie Vereniging.
Annemiek lijdt sinds haar 15e aan zware depressies
Annemiek & haar vriend Thom vertellen over de zware depressies van Annemiek. Zij beschrijft ze als een gevoel van diepe rouw.
1.075.600
mensen tussen 18 en 75 jaar hadden in Nederland een depressie volgens een bevolkingsonderzoek uit 2020
2 keer
zo vaak komt een depressie voor bij vrouwen dan bij mannen.
Ongeveer 40%
van de mensen met een depressie is bekend bij de huisarts
Diagnose van een depressie
Een depressie is niet altijd makkelijk te herkennen voor een arts. Met name als je lichamelijke klachten hebt, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en klachten in spieren en gewrichten. Via lichamelijk onderzoek, zoals bloed- of hersenonderzoek, is een depressie niet te herkennen.
Een huisarts, psychiater of psycholoog gebruikt jouw verhaal en de resultaten van (bloed)onderzoek om vast te stellen of je misschien een depressie hebt. Een vragenlijst op internet kan geen depressie vaststellen en leidt veel te vaak tot de diagnose depressie, terwijl dit niet zo is. Maak je je toch zorgen? Neem dan contact op met je huisarts.
Oorzaken van een depressie
Er is niet één oorzaak voor het ontstaan van een depressie. Het is bijna altijd het gevolg van een combinatie van biologische, sociale en psychische oorzaken.
-
Biologische (lichamelijke) oorzaken
Depressie kan deels erfelijk zijn. Dit betekent dat het risico om depressie te ontwikkelen hoger kan zijn als het in de familie voorkomt. Naast deze erfelijke oorzaak, spelen oorzaken in je omgeving een belangrijke rol. Andere mogelijke lichamelijke dingen die een depressie kunnen veroorzaken, zijn veranderingen in hormonen of het immuunsysteem. Het immuunsysteem in je lichaam beschermt je tegen ziektes. Ook het gebruik van medicijnen, alcohol en drugs kunnen een rol spelen bij het ontwikkelen van een depressie. Mensen met een andere hersenaandoening, zoals dementie, MS, de ziekte van Parkinson of mensen die een beroerte hebben gehad, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van een depressie.
-
Oorzaken in je omgeving
Naast biologische oorzaken heeft ook je leefwereld een grote invloed op het risico op depressie. Grote gebeurtenissen en ernstige of chronische stress spelen een belangrijke rol. Bijvoorbeeld het overlijden van iemand van wie je houdt, een scheiding, ontslag of een (jeugd)trauma. Ook traumatische gebeurtenissen met (seksueel) geweld geven meer risico op depressie.
Een depressie ontstaat niet plotseling, maar ontwikkelt zich vaak over de tijd heen. Mensen die zich bijvoorbeeld lang eenzaam voelen en weinig sociale contacten hebben, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van een depressie.
-
Psychologische (mentale) oorzaken
Een depressie kan ook psychologische oorzaken hebben. Sommige eigenschappen of je karakter kunnen je risico op een depressie groter maken. Zo kan je een negatief zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen hebben en moeite hebben om positief te denken. Ook kan je de angst hebben om te mislukken en het moeilijk vinden om andere mensen om hulp te vragen.
Depressie kan deels erfelijk zijn. Dit betekent dat het risico om depressie te ontwikkelen hoger kan zijn als het in de familie voorkomt. Naast deze erfelijke oorzaak, spelen oorzaken in je omgeving een belangrijke rol. Andere mogelijke lichamelijke dingen die een depressie kunnen veroorzaken, zijn veranderingen in hormonen of het immuunsysteem. Het immuunsysteem in je lichaam beschermt je tegen ziektes. Ook het gebruik van medicijnen, alcohol en drugs kunnen een rol spelen bij het ontwikkelen van een depressie. Mensen met een andere hersenaandoening, zoals dementie, MS, de ziekte van Parkinson of mensen die een beroerte hebben gehad, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van een depressie.
Naast biologische oorzaken heeft ook je leefwereld een grote invloed op het risico op depressie. Grote gebeurtenissen en ernstige of chronische stress spelen een belangrijke rol. Bijvoorbeeld het overlijden van iemand van wie je houdt, een scheiding, ontslag of een (jeugd)trauma. Ook traumatische gebeurtenissen met (seksueel) geweld geven meer risico op depressie.
Een depressie ontstaat niet plotseling, maar ontwikkelt zich vaak over de tijd heen. Mensen die zich bijvoorbeeld lang eenzaam voelen en weinig sociale contacten hebben, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van een depressie.
Een depressie kan ook psychologische oorzaken hebben. Sommige eigenschappen of je karakter kunnen je risico op een depressie groter maken. Zo kan je een negatief zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen hebben en moeite hebben om positief te denken. Ook kan je de angst hebben om te mislukken en het moeilijk vinden om andere mensen om hulp te vragen.
Behandeling van een depressie
Er zijn veel manieren om een depressie te behandelen. Welke behandeling past, verschilt per persoon, per type en ernst van de depressie. Bij een lichte depressie is er vaak geen hulp nodig of zijn er online mogelijkheden voor hulp die je zelf kunt volgen (e-health). Voorbeelden hiervan zijn zelfhulp en begeleiding bij dagelijkse activiteiten, zoals bewegen en werk. Bij een zwaardere of terugkerende depressie wordt er vaker gekozen voor ander type behandelingen.
-
Psychotherapie
Psychotherapie kan helpen bij een zware en/of terugkerende depressie. De huisarts verwijst je door. Psychotherapie kan je helpen om met je depressie om te gaan. Er zijn verschillende soorten:
Cognitieve Gedragstherapie (CGT): door je gedachten te veranderen en oefeningen te doen kun je je gedrag en gevoel veranderen. CGT kan helpen om sombere gedachten te kunnen omzetten naar ‘helpende’ gedachten. Je gaat actief met verschillende huiswerkopdrachten aan de slag.
Interpersoonlijke Psychotherapie (IPT): een korte gesprekstherapie die speciaal bedoeld is voor de behandeling van mensen met een depressie. Bij IPT ga je samen met de behandelaar kijken naar persoonlijke omgeving en relaties met anderen. Je kijkt naar de invloed die deze relaties op jou en de depressie hebben.Kortdurende Psychoanalytische Steungevende Psychotherapie (KPSP): een therapie die bedoeld is om je zelfvertrouwen te vergroten, naar je relaties met anderen te kijken en die bedoeld is om met stress en tegenslag om te gaan.
CBASP. Cognitive Behavioral Analysis System of Psychotherapy (CBASP) is een therapievorm die ontwikkeld is voor de behandeling van chronische depressie. Het richt zich op het doorbreken van negatieve patronen in het denken en gedrag en helpt je om meer controle te krijgen over hoe deze patronen invloed hebben op andere mensen, hun emotionele reacties en hoe dit weer invloed heeft op jou.
Er zijn ook andere type behandelingen die soms gegeven worden, zoals Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT), Acceptance and Commitment Therapy (ACT), psychodynamische therapie (DYN), probleem-oplossende therapie (PST) en Life review therapie (LRT).
-
Medicijnen
In onze hersenen zijn stoffen actief die zorgen dat hersencellen met elkaar kunnen communiceren. Deze stoffen, zoals serotonine en noradrenaline, heten neurotransmitters en spelen een rol bij angst en somberheid. Medicijnen tegen onder andere depressies heten antidepressiva. Antidepressiva hebben invloed op de neurotransmitters en kunnen klachten verminderen. Vaak worden antidepressiva gegeven in combinatie met psychotherapie. Antidepressiva werken bij een grote groep mensen in het verminderen van depressie en zorgen ook dat er minder terugval is als de depressie weg is. Soms is het vinden van de juiste medicatie lastig. Zie www.antidepressiva.nl voor algemene voorlichting over antidepressiva.
Soms worden er ook ander type medicijnen gegeven, vaak bovenop de antidepressiva, zoals antipsychotica of lithium. Ook nieuwe middelen, zoals (intranasale) (es)ketamine, worden gebruikt voor mensen bij wie antidepressiva en psychotherapie niet werken. Ook wordt onderzoek gedaan naar de werking van psychedelica bij (ernstige) depressie.
-
Neuromodulatie
- Elektroshock: Electro Convulsie Therapie (ECT). ECT kan helpen bij een lange, ernstige depressie. De behandeling gebeurt onder verdoving (narcose). Op de korte termijn werkt ECT erg goed, en geeft het bijvoorbeeld minder bijwerkingen dan medicatie bij oudere mensen. Het werkt bij zo’n 50 tot 70% van de mensen met een depressie bij wie andere therapieën niet helpen.
- Deep Brain Stimulation (DBS): hiervoor is een hersenoperatie nodig. Bij deze operatie wordt een geleider (elektrode) geplaatst. Deze geeft elektrische stroompjes af aan verschillende hersengebieden, zodat ze beter kunnen werken. Hoe goed DBS tegen depressie werkt, is nog niet goed bekend.
-
Lichttherapie
Bij speciale vormen van depressie worden ook andere behandelmethoden gebruikt. Zo helpt lichttherapie bij mensen met een seizoensgebonden depressie. Lichttherapie zorgt ervoor dat je behoefte aan slaap minder wordt. Ook nemen andere klachten af, waardoor je je beter kunt voelen.
Psychotherapie kan helpen bij een zware en/of terugkerende depressie. De huisarts verwijst je door. Psychotherapie kan je helpen om met je depressie om te gaan. Er zijn verschillende soorten:
Cognitieve Gedragstherapie (CGT): door je gedachten te veranderen en oefeningen te doen kun je je gedrag en gevoel veranderen. CGT kan helpen om sombere gedachten te kunnen omzetten naar ‘helpende’ gedachten. Je gaat actief met verschillende huiswerkopdrachten aan de slag.
Interpersoonlijke Psychotherapie (IPT): een korte gesprekstherapie die speciaal bedoeld is voor de behandeling van mensen met een depressie. Bij IPT ga je samen met de behandelaar kijken naar persoonlijke omgeving en relaties met anderen. Je kijkt naar de invloed die deze relaties op jou en de depressie hebben.
Kortdurende Psychoanalytische Steungevende Psychotherapie (KPSP): een therapie die bedoeld is om je zelfvertrouwen te vergroten, naar je relaties met anderen te kijken en die bedoeld is om met stress en tegenslag om te gaan.
CBASP. Cognitive Behavioral Analysis System of Psychotherapy (CBASP) is een therapievorm die ontwikkeld is voor de behandeling van chronische depressie. Het richt zich op het doorbreken van negatieve patronen in het denken en gedrag en helpt je om meer controle te krijgen over hoe deze patronen invloed hebben op andere mensen, hun emotionele reacties en hoe dit weer invloed heeft op jou.
Er zijn ook andere type behandelingen die soms gegeven worden, zoals Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT), Acceptance and Commitment Therapy (ACT), psychodynamische therapie (DYN), probleem-oplossende therapie (PST) en Life review therapie (LRT).
In onze hersenen zijn stoffen actief die zorgen dat hersencellen met elkaar kunnen communiceren. Deze stoffen, zoals serotonine en noradrenaline, heten neurotransmitters en spelen een rol bij angst en somberheid. Medicijnen tegen onder andere depressies heten antidepressiva. Antidepressiva hebben invloed op de neurotransmitters en kunnen klachten verminderen. Vaak worden antidepressiva gegeven in combinatie met psychotherapie. Antidepressiva werken bij een grote groep mensen in het verminderen van depressie en zorgen ook dat er minder terugval is als de depressie weg is. Soms is het vinden van de juiste medicatie lastig. Zie www.antidepressiva.nl voor algemene voorlichting over antidepressiva.
Soms worden er ook ander type medicijnen gegeven, vaak bovenop de antidepressiva, zoals antipsychotica of lithium. Ook nieuwe middelen, zoals (intranasale) (es)ketamine, worden gebruikt voor mensen bij wie antidepressiva en psychotherapie niet werken. Ook wordt onderzoek gedaan naar de werking van psychedelica bij (ernstige) depressie.
- Elektroshock: Electro Convulsie Therapie (ECT). ECT kan helpen bij een lange, ernstige depressie. De behandeling gebeurt onder verdoving (narcose). Op de korte termijn werkt ECT erg goed, en geeft het bijvoorbeeld minder bijwerkingen dan medicatie bij oudere mensen. Het werkt bij zo’n 50 tot 70% van de mensen met een depressie bij wie andere therapieën niet helpen.
- Deep Brain Stimulation (DBS): hiervoor is een hersenoperatie nodig. Bij deze operatie wordt een geleider (elektrode) geplaatst. Deze geeft elektrische stroompjes af aan verschillende hersengebieden, zodat ze beter kunnen werken. Hoe goed DBS tegen depressie werkt, is nog niet goed bekend.
Bij speciale vormen van depressie worden ook andere behandelmethoden gebruikt. Zo helpt lichttherapie bij mensen met een seizoensgebonden depressie. Lichttherapie zorgt ervoor dat je behoefte aan slaap minder wordt. Ook nemen andere klachten af, waardoor je je beter kunt voelen.
Gevolgen van een depressie
Een depressie kan op verschillende manieren grote gevolgen hebben voor je dagelijks leven.
-
Thuis
Je klachten kunnen ervoor zorgen dat het moeilijker is om voor jezelf en je gezin te zorgen. Je kunt slaapproblemen hebben, hebt weinig energie en misschien minder of juist meer zin in eten. Je kunt ook verstopte darmen hebben. Ook kan je minder zin hebben in seks.
-
Werk en school
Je kunt door je klachten meer moeite hebben om je te aandacht op werk en school te houden. Je vraagt je af of je het goed genoeg kan en de vermoeidheid en wisselingen in je stemming en emoties, maken het moeilijk om de aandacht aan werk en school te geven die je zou willen.
-
Vrije tijd
Je kunt je zo angstig en somber voelen dat je geen zin meer hebt om dingen te doen. Of de dingen die je doet, geven je weinig plezier en kunt misschien minder goed tegen veel prikkels
-
Sociale contacten
Je kunt je eenzaam voelen ook al heb je vrienden en familie om je heen. Doordat je je moe voelt, heb je misschien minder zin om met mensen af te spreken. Je kunt ook weinig begrip ervaren vanuit je omgeving
Je klachten kunnen ervoor zorgen dat het moeilijker is om voor jezelf en je gezin te zorgen. Je kunt slaapproblemen hebben, hebt weinig energie en misschien minder of juist meer zin in eten. Je kunt ook verstopte darmen hebben. Ook kan je minder zin hebben in seks.
Je kunt door je klachten meer moeite hebben om je te aandacht op werk en school te houden. Je vraagt je af of je het goed genoeg kan en de vermoeidheid en wisselingen in je stemming en emoties, maken het moeilijk om de aandacht aan werk en school te geven die je zou willen.
Je kunt je zo angstig en somber voelen dat je geen zin meer hebt om dingen te doen. Of de dingen die je doet, geven je weinig plezier en kunt misschien minder goed tegen veel prikkels
Je kunt je eenzaam voelen ook al heb je vrienden en familie om je heen. Doordat je je moe voelt, heb je misschien minder zin om met mensen af te spreken. Je kunt ook weinig begrip ervaren vanuit je omgeving
Folder | Leven met depressie
In de folder ‘Leven met een depressie’ lees je onder andere over de symptomen, oorzaken en verschillende behandelingen van deze complexe hersenaandoening.
Voor de omgeving
Leven met een depressie kan erg zwaar zijn. Ook voor de omgeving van iemand met een depressie kan het zwaar zijn. Het kan voor de partner, kinderen en andere naaste familie en vrienden moeilijk zijn om om te gaan met de somberheid. Het is dan moeilijker om positief te blijven en begrip te hebben voor de wisselingen in stemming. Zowel de persoon met een depressie als de omgeving kan zich dan machteloos, gefrustreerd, eenzaam en wanhopig voelen. Soms is het lastig te ontdekken wat de oorzaak is of wat de oorzaken zijn van een depressie. Als de oorzaak niet bekend is, is het soms moeilijk om te ervaren dat je omgeving je klachten begrijpt. Soms kan je ook onbegrip ervaren van je behandelaar, omdat niet alle behandelaars het met elkaar eens zijn over de lichamelijke en sociale oorzaken van een depressie.
Vooruitzichten met een depressie
De behandeling van een depressie is gericht op het verminderen van depressie en het voorkomen dat je vaker een depressie hebt (terugval). Als een depressie terugkomt, wordt de kans groter dat er nog een depressie volgt. Het voorkomen van een terugval in depressie is daarom een belangrijk onderdeel van de behandeling. Het gebruik van antidepressiva kan het risico op een terugval kleiner maken, zolang je ze blijft slikken. Als je met de medicijnen stopt, helpen ze namelijk niet meer om een depressie te voorkomen.
Andere behandelingen om de kans op terugval kleiner te maken, zijn (preventieve) cognitieve gedragstherapie (CGT) en aandachtsgerichte cognitieve therapie (mindfulness based cognitive therapy). Deze therapie wordt nog niet altijd aangeboden en is nog in ontwikkeling. Met zo’n therapie leer je omgaan met een depressie. Over langere tijd doe je inzicht op over jezelf en hoe je voor jezelf kunt zorgen bij een depressie.
Het is belangrijk om een mogelijke terugval op tijd te herkennen. Bijvoorbeeld aan dat je langzaam weer somberder wordt en interesse verliest. Als je dit op tijd herkent en hier iets aan doet, kun je zelf een terugval voorkomen. Als er niet iets aan doet, kan je een terugval niet meer tegenhouden.
Op depressie.nl kan je meer lezen over het verloop van een depressie. Wil je meer weten over het meedoen aan depressieonderzoek? Bekijk dan de oproepen voor onderzoek op website van de Depressie Vereniging.
Advies voor mensen met een depressie
Als je een depressie hebt, dan kan je een aantal dingen doen:
- Bel de hulplijn 0800-0113 als je veel en terugkomende heftige gedachtes hebt, bijvoorbeeld gedachtes aan zelfdoding. Bij de hulplijn werken professionele mensen die graag naar je willen luisteren en met je willen praten.
- Probeer hulp te zoeken. Ga naar je huisarts of bespreek je gevoelens met je partner of vrienden en vraag hen je te helpen.
- Gun jezelf de tijd om beter te worden. Een depressie is een aandoening die moeilijk weggaat als er niks of weinig aan doet.
- Probeer een vast schema te volgen voor de dag. Let op je slaap door te werken aan je ‘slaaphygiëne’. Je kunt meer leren over het verbeteren van je slaap. Gebruik niet te lang slaapmedicijnen of medicijnen die je kalmeren, zoals benzodiazepines.
- Probeer regelmatig en gezond te eten en te bewegen. Buiten wandelen is erg gezond.
- Gebruik geen drugs en drink geen alcohol, of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
- Hoe moeilijk ook, probeer afleiding te zoeken: zoek contact met anderen, ga naar buiten, doe dingen waar je eerder ook plezier van kreeg..
- Houd een dagboek bij. Sta daarbij elke dag even stil bij drie dingen waar je dankbaar voor bent en benoem de kleine positieve momenten.
- Probeer bij jezelf te ontdekken wat de depressie heeft veroorzaakt. Daarmee kan je een terugval voorkomen.
Advies voor naasten, behandelaars en omgeving van mensen met een depressie
Voor partners en familie kan het ook moeilijk zijn om met gevolgen van een depressie om te gaan. Ook voor naasten is er daarom hulp en ondersteuning, bijvoorbeeld via de Depressie Vereniging. Deze biedt hulp en sociale steun aan iemand met een depressie, maar ook aan de omgeving.
Als een vriend of iemand in je gezin of familie een depressie heeft, dan wil je natuurlijk graag helpen. Soms kan je meer doen dan je denkt, ook als collega of werkgever. Hieronder een paar tips.
Tips voor naasten:
1.Probeer vooral te luisteren. Je kunt het beste steun bieden door niet te oordelen, maar door te luisteren naar iemands verhaal en zorgen.
2. Begin geen gesprek over de depressie als iemand hier (nog) geen behoefte aan heeft.
3. Probeer niet boos te worden om vergeetachtigheid, vermoeidheid en slecht luisteren. Deze klachten horen bij depressie.
4. Probeer voorzichtig te zijn met het geven van je eigen mening of het invullen voor een ander. Ook als het goed bedoeld is. Voor iemand met een depressie kan het extra pijnlijk of vervelend zijn.
5. Probeer je naaste te helpen bij het zoeken van afleiding als het iets beter gaat. Vooral bewegen is een goede activiteit. Je kunt bijvoorbeeld samen gaan wandelen.
6. Blijf positief en geef complimenten bij kleine verbeteringen. Iemand met een depressie heeft vaak weinig behoefte aan advies of tips, ook niet als je het goed bedoeld of wilt helpen.
7. Let op gedachten over zelfdoding. Geef ruimte en vertrouwen om deze gedachten te bespreken. Voor advies kun je, ook als naaste, bellen met hulplijn 0800-0113.
8. Probeer ook goed voor jezelf te zorgen. Wees duidelijk over je eigen grenzen en probeer genoeg te ontspannen. Voor je naaste met een depressie ben je vaak een erg grote steun en zelf wil je het ook graag kunnen volhouden. Om jezelf en iemand met een depressie te helpen, kan je ook andere familieleden of vrienden vragen om mee te helpen. Ook als je bijvoorbeeld opvang nodig hebt voor je kinderen.
-
Tips voor behandelaars
- Bedenk je dat iemand met een depressie moeilijk voor lange tijd de aandacht ergens bij kan houden. Probeer het daarom klein te houden, wees duidelijk over wat je bedoelt en bespreek dingen in stapjes.
- Probeer te voorkomen dat iemand met een depressie meerdere dingen tegelijk moet doen.
- Probeer geduld te hebben en je in te leven in iemand met een depressie. Daarmee kan je stress en geef je iemand niet het gevoel het niet goed te kunnen doen.
-
Tips voor collega’s, werkgevers, UWV & bedrijfsarts.
De tips die hierboven staan kunnen goed helpen. Je kunt ook video’s en ervaringsverhalen bekijken om meer te zien over hoe het is om te leven met een depressie.
Tips voor behandelaars
- Bedenk je dat iemand met een depressie moeilijk voor lange tijd de aandacht ergens bij kan houden. Probeer het daarom klein te houden, wees duidelijk over wat je bedoelt en bespreek dingen in stapjes.
- Probeer te voorkomen dat iemand met een depressie meerdere dingen tegelijk moet doen.
- Probeer geduld te hebben en je in te leven in iemand met een depressie. Daarmee kan je stress en geef je iemand niet het gevoel het niet goed te kunnen doen.
Tips voor collega’s, werkgevers, UWV & bedrijfsarts.
De tips die hierboven staan kunnen goed helpen. Je kunt ook video’s en ervaringsverhalen bekijken om meer te zien over hoe het is om te leven met een depressie.
Risico op depressie verkleinen
Hoe kun je gezond blijven en het risico op een depressie kleiner maken?
- Versterk je mentale kracht (veerkracht). Zo kan je beter omgaan met pech en dingen die niet gaan zoals je verwacht. Met een mooi woord kun je het ‘mentale hygiëne’ noemen. Je veerkracht versterken, kan je bijvoorbeeld doen door iedere dag iets te bedenken waar je dankbaar voor bent, problemen in kleine stukjes te verdelen waardoor je er meer grip over kunt krijgen en door zowel succes als falen als iets te zien waar je van kunt leren.
- Volg ook in een periode vol stress je gewone dagelijkse ritme. Ga bijvoorbeeld op dezelfde tijden naar bed en sta op dezelfde tijden op.
- Probeer gezond te eten en regelmatig te bewegen. Dit verkleint de kans op een depressie.
- Blijf in contact met je omgeving. Ook als je het wat moeilijker hebt. Je vrienden, partner en familie kunnen en willen er voor je zijn als je je verdrietig of niet begrepen voelt.
De Hersenstichting heeft bij het opstellen van deze tekst dankbaar gebruik gemaakt van adviezen van:
- Prof. dr. mr. Christiaan H. Vinkers, psychiater, Amsterdam UMC en GGZ in Geest
- dr. Robert A. Schoevers, psychiater, UMCG te Groningen
Laatste update: december 2024
Leer op een leuke manier je hersenen fit te houden
De HersenCoach is een gratis online training van vijf weken. Iedere week delen hersenexperts zoals Prof. Dr. Erik Scherder wetenschappelijk onderbouwde tips, video’s en opdrachten.
Al 50.000 mensen gingen je voor en beoordeelden het programma met een 8.