Een nieuw jaar, nieuwe kansen, nieuwe inzichten?
21 januari, 2025
Vrijdag 31 januari 2020
Vanaf maandag 3 februari zendt Omroep MAX om 21.30 uur op NPO1 het programma Niet Zonder Ons uit. In het gloednieuwe programma gaan zes mensen met een hersenaandoening weer aan het werk. Presentator Martine van Os volgt de deelnemers bij dit traject. Neuropsycholoog Erik Scherder legt uit waarom het zo ontzettend belangrijk is dat deze mensen deel uitmaken van de samenleving.
1 op de 4 mensen in Nederland heeft een hersenaandoening. Een hersenaandoening zet je leven op z’n kop. Na het krijgen van een hersenaandoening kan het voorkomen dat je tijdelijk of zelfs helemaal niet meer aan het werk kan. De Hersenstichting vindt dat mensen met een hersenaandoening een volwaardige plek in de samenleving verdienen. Werken is hier een voorbeeld van. Zestig procent van de mensen die werkten voordat het hersenletsel (bij NAH) optrad is na twee jaar niet meer werkzaam. Oftewel, deze groep is volledig uitgevallen (bron: CBO Richtlijn NAH en Arbeidsparticipatie).
In Niet Zonder Ons volgt Omroep MAX zes mensen met een hersenaandoening die thuis zijn komen te zitten en weinig om handen hebben. De zes deelnemers vertegenwoordigen een vergeten groep, zonder perspectief op een zinvolle of actieve toekomst. En dat is zonde, want het zijn mensen die stuk voor stuk nog veel capaciteiten hebben en nog zoveel mogelijk uit het leven willen halen.
Neuropsycholoog Erik Scherder legt in het programma uit waarom het op lange termijn zo belangrijk is dat deze mensen deel uitmaken van de samenleving en wat dit doet voor hun gezondheid.
Presentator Martine van Os: “Tijdens het maken van Niet Zonder Ons werd mij pas echt duidelijk hoe pijnlijk en onrechtvaardig het is als mensen met een hersenaandoening buiten spel gezet en afgeschreven worden. Wij moeten als samenleving iets meer ons best doen om ook deze mensen te blijven betrekken bij het actieve leven. Het gevoel dat je ertoe doet is per slot van rekening voor iedereen van levensbelang.”
Het krijgen van een hersenaandoening kan ook grote impact hebben op je werkende leven. Heb je hier vragen over? Wij hebben een overzicht gemaakt van websites en organisaties die je kunnen helpen. Ga naar de pagina over werken met een hersenaandoening voor meer informatie of neem gerust contact op met één van onze medewerkers van de infolijn.
De 59-jarige Hans heeft frontotemporale dementie. Hans is door de dementie zijn baan verloren en voelt zich in de steek gelaten. Zijn grote droom is om weer onder de mensen te komen en een cultureel centrum biedt voor hem de ideale uitkomst.
Daphne heeft niet-aangeboren hersenletsel door een ernstig ongeluk. Hierdoor is ze erg ongeremd en komt ze vaak kwetsend uit de hoek, waardoor het haar de afgelopen jaren niet is gelukt om langdurig aan het werk te blijven. Ze gaat aan de slag bij een restaurant, want de dromen en ambities die zij had voor het ongeluk, heeft zij nog steeds.
Cor was tot tien jaar geleden een succesvol wijninkoper en ging de hele wereld over. Tijdens één van zijn reizen krijgt hij een hartstilstand met hersenletsel tot gevolg. Tegen zijn wil gaat hij naar een dagbesteding waar hij samenkomt met mensen met een beperking, maar daar ligt niet zijn toekomst.
Hendrika lijdt aan Ataxie van Friedreich, een zeldzame erfelijke aandoening die het zenuwstelsel beschadigt. Fysiek gaat zij misschien achteruit, maar op cognitief vlak is er niets aan de hand. Hendrika stuurt al 14 jaar lang vier sollicitatiebrieven per maand, maar tot op heden heeft dat nog niet mogen baten. Het maakt haar verdrietig dat haar de kans niet wordt gegund, en hoopt snel op een ommekeer.
In maart 2019 is de ziekte van Alzheimer bij Arie vastgesteld. Hij noemt zichzelf een echte computernerd, omdat hij altijd in de ICT heeft gewerkt. In Niet Zonder Ons gooit hij het echter over een hele andere boeg. Hij gaat aan de slag als voorlezer bij een cultureel centrum en heeft daarmee zijn nieuwe passie gevonden.
Ook de Amsterdamse Peter gaat aan de slag bij het cultureel centrum in Amsterdam. In 2018 wordt bij hem de diagnose alzheimer gesteld. Hij raakt regelmatig de draad kwijt en herhaalt zichzelf vaak. Maar ondanks dat Peter weet wat hij heeft, wil hij niet bij de pakken neerzitten.
Niet Zonder Ons (zes afleveringen)
Vanaf maandag 3 februari om 21.30 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os