Waarom Nationaal Plan Hoofdzaken nodig is

Ruim 4 miljoen Nederlanders hebben een hersenaandoening. Van dementie, de ziekte van Parkinson, een beroerte, depressie en migraine tot hersenletsel na een ongeluk. Dat zet je leven en dat van naasten compleet op z’n kop. Fysiek, mentaal en sociaal. In veel gevallen bestaat er nog geen behandeling die zo’n aandoening kan stoppen of vertragen.  

“Hersenaandoeningen en/of psychische aandoening kosten de maatschappij nu al 25 miljard euro per jaar. Als we niets doen, gaat dit de komende jaren explosief stijgen”, zegt Merel Heimens Visser, directeur bestuurder van de Hersenstichting.   

https://www.youtube.com/watch?v=iaCeQUhPpXc
Lancering Nationaal Plan Hoofdzaken

Mensen met een hersenaandoening 5 jaar langer in goede gezondheid

Het doel van Nationaal Plan Hoofdzaken is om in 2040 mensen met een hersenaandoening en/of psychische aandoening 5 jaar langer in goede gezondheid te laten leven. Om dit te realiseren werken we aan een nationaal kennis- en innovatieprogramma hersengezondheid en psychische gezondheid. In dit programma gaan we kennis en data over psychiatrie, psychologie, neurologie en neurowetenschappen samenvoegen. We werken vanuit drie kansen:  

Kans 1: Oplossingen voor patiënten sneller realiseren

  • Patiënten en naasten betrekken in alle fasen van wetenschappelijk onderzoek naar zorgpraktijk.   
  • Een versnelling in de kenniscyclus creëren door het stimuleren van bedrijvigheid.  

Kans 2: Combineren van kennis over aandoeningen

  • Investeren in onderzoek naar aandoening-overstijgende overeenkomsten in oorzaken, onderliggende mechanismen, klachten en oplossingen.   
  • Nieuwe technieken ontwikkelen realiseren voor precisiegeneeskunde en gepersonaliseerde leefstijlinterventies.   

Kans 3: Kennis en data beter delen

  • Samenwerking stimuleren door op alle niveaus en tussen alle disciplines kennis, technieken en data te delen.
  • Netwerken en interdisciplinaire communicatie organiseren.   

“Om deze ambitieuze doelstellingen te bereiken, pleiten we voor een nationaal kennis- en innovatieprogramma hersen- en psychische gezondheid van minimaal tien jaar met structurele financiering”, aldus Heimens Visser.  

De 3 kansen van Nationaal Plan Hoofdzaken

Waarom de Hersenstichting dit initiatief steunt

Het veld van hersenonderzoek is nogal versnipperd. Specialismen zoals neurologie, psychiatrie en psychologie werken vaak vanuit hun eigen aandachtsgebieden, terwijl er samen nog meer te bereiken is.  

Meer kennis(uitwisseling) en betere samenwerking tussen verschillende domeinen en disciplines is dus hard nodig! “Door onze krachten te bundelen, kunnen we nog meer bereiken voor mensen met hersen- en psychische aandoeningen. Hierbij staan de (behoefte van de) patiënt en naasten altijd centraal”, zegt Merel Heimens Visser, directeur bestuurder van de Hersenstichting.  

Lees meer hierover op de website van Nationaal Plan Hoofdzaken

De missie van de Hersenstichting

De Hersenstichting is er voor iedereen. Als het maar even kan, willen we iedereen helpen. Door te blijven kijken hoe hersenaandoeningen voorkomen of behandeld kunnen worden, en te zorgen dat mensen met een hersenaandoening kunnen meedoen in de samenleving. Dat doen we door onderzoek en innovaties te financieren, voorlichting te geven en het belang van onze hersenen overal op de agenda te zetten.  

Dankzij de unieke samenwerking binnen Nationaal Plan Hoofdzaken komen we een stapje dichterbij het realiseren van ons doel: gezonde hersenen voor iedereen.