‘Zelfmoordhoofdpijn’
Clusterhoofdpijn wordt ook wel ‘zelfmoordhoofdpijn’ genoemd. Mensen met deze aandoening hebben tot wel 8 aanvallen per dag. Deze aanvallen bestaan uit extreme pijn rondom het oog met daarbij verschijnselen zoals een rood, tranend oog, een hangend ooglid, een kleine pupil en hevige bewegingsneiging. Tijdens een aanval kan het normale dagelijkse leven volledig lam komen te liggen. Het zet letterlijk je wereld op z’n kop.
Injectie in het achterhoofd tegen clusterhoofdpijn
Op dit moment is het middel van eerste keus verapamil. Dit middel is eigenlijk een geneesmiddel tegen hartritmestoornissen. Het is onbekend waarom het ook werkt tegen clusterhoofdpijn. Het kan weken duren totdat verapamil tot een effectieve dosering is opgebouwd. Ook is verapamil berucht vanwege de kans op hartritmestoornissen, die soms erg gevaarlijk kunnen zijn.
Een nieuwe methode om clusterhoofdpijnaanvallen te onderdrukken is GONinjectie. GON staat voor Greater Occipital Nerve, oftewel de achterhoofdszenuw. GONinjectie heeft slechts milde bijwerkingen. Ook zijn de verwachte effecten er al binnen dagen in plaats van na weken, zoals bij verapamil het geval is. Een ander voordeel is dat een eenmalige injectie wekenlang effectief kan zijn. Hierdoor zou het niet meer nodig moeten zijn om een hoge dosis verapamil te gebruiken. Dit verlaagt de kans op bijwerkingen aanzienlijk, zoals de mogelijk gevaarlijke hartritmestoornissen. De onderzoekers gaan GONinjectie testen als eerstekeusmiddel om direct toe te dienen in het begin van een nieuwe clusterepisode bij mensen met clusterhoofdpijn. Ze hopen aan te tonen dat mensen die GONinjectie hebben gehad hierna de verapamil niet wezenlijk op hoeven te hogen, zodat bijwerkingen en de kans op ritmestoornissen niet meer op zullen treden.
Het onderzoek wordt geleid door Dr. Rolf Fronczek van het Leiden Universiteit Medisch Centrum (LUMC).