Wat is een PET-scan?
Bij een PET-scan maakt de arts een soort foto’s van de binnenkant van je lichaam. Dit gebeurt met röntgenstralen en een speciale radioactieve vloeistof: contrastmiddel.
Het contrastmiddel is niet gevaarlijk en heeft geen bijwerkingen. Binnen een paar uur is de vloeistof weer uit je lichaam.
Het contrastmiddel gaat vooral naar plekken waar een ontsteking of tumor zit. Op de foto’s ziet de arts waar het contrastmiddel zit. Als er ergens veel contrastmiddel zit, weet de arts dus precies waar je een ontsteking of tumor hebt.
Voor de PET-scan
Vanaf 24 uur vóór het onderzoek mag je niets drinken waar alcohol of cafeïne in zit. Dus geen cola, koffie of thee. Als je medicijnen gebruikt, vraag dan aan je arts of je daarmee moet stoppen voor het onderzoek.
Als je suikerziekte hebt, laat het je arts dan weten. Je bespreekt dan samen hoe je je bloedsuiker hoog genoeg houdt.
Soms mag je 6 uur vóór het onderzoek niets meer eten en ook niet meer roken. Als je sondevoeding gebruikt, dan moet je daar mogelijk 12 uur vóór het onderzoek mee stoppen. Je arts bespreekt dit vooraf met je.
Water drinken mag wel. Bij een vermoeden van een ontsteking, vraagt de arts je om 24 uur vóór het onderzoek een speciaal dieet te volgen.
Het is handig als je thuis alvast opschrijft welke medicijnen je gebruikt. Die lijst kun je dan geven aan de persoon die de PET-scan bij je doet. Deze persoon heet de laborant.
Het is niet goed om een PET-scan te laten doen tijdens een zwangerschap. Als je borstvoeding geeft, zwanger bent of denkt dat je zwanger kunt zijn, laat dit dan vóór het onderzoek weten aan je arts.
Op de dag van het onderzoek
Het is heel belangrijk dat je op tijd in het ziekenhuis bent. Voor de PET-scan gebruikt de laborant namelijk een speciale vloeistof. Deze vloeistof is speciaal voor jou besteld.
Draag kleding die je makkelijk uit kunt doen. Op je kleding mogen geen stukjes metaal zitten. Dus geen ritsen, knopen en beha met beugel. Tijdens het onderzoek mag je ook geen oorbellen of piercings in je oren dragen.
30 minuten vóór het onderzoek moet je een grote kan met water drinken. Daarna mag je naar de wc.
Natuurlijk mag je gewoon iemand meenemen naar het ziekenhuis. Deze persoon mag bij je blijven in de wachtkamer, maar mag niet bij je PET-scan zijn.
Als je nerveus bent, kun je een rustgevende pil krijgen van je arts. Let er wel op dat je na deze pil 3 dagen lang niet mag autorijden. Ook mag je niet fietsen. Zorg daarom dat je naar huis gaat met de taxi of het openbaar vervoer. Of regel dat iemand je ophaalt.
Bespreek vooraf met je arts of je een rustgevende pil wilt en hoe je terug naar huis reist.
Tijdens de PET-scan
De laborant vertelt je eerst wat er precies gaat gebeuren. Ook kun je al je vragen stellen over het onderzoek.
Daarna vraagt de laborant je om te gaan liggen op een smal bed. De laborant stopt dan voorzichtig een infuus in je arm. Dat is een plastic slangetje.
De laborant meet hoeveel suiker er in je bloed zit. Daarna maakt de laborant de kamer donker en moet je 20 minuten rusten. De laborant gaat dan even de kamer uit. In die tijd mag je niet lezen en ook geen muziek luisteren.
In de kamer hangt een camera. Zo kan de laborant controleren of alles goed blijft gaan.
Contrastmiddel
Na je 20 minuten rust komt de laborant een beetje contrastmiddel in je arm spuiten. Dit gebeurt via het infuus.
Als het contrastmiddel in je lichaam zit, moet je 30 minuten rusten. De laborant legt een deken over je heen, zodat je het niet koud krijgt. Daarna gaat de laborant weer de kamer uit.
Het is belangrijk dat je in deze tijd ontspant, niet praat en niet beweegt. Zo kan de vloeistof zich goed verspreiden.
PET-scan
Voordat je de PET-scan krijgt, vraagt de laborant je om te plassen. Daarna ga je liggen op een smal bed met een soort buis bij je hoofd. Met die buis maakt de laborant de scan. De buis is kort, dus je ligt er nooit helemaal in.
De PET-scan duurt ongeveer 6 minuten. Het is belangrijk dat je in die tijd zo stil mogelijk ligt.
Tijdens de scan hoor je weinig geluid. De laborant kijkt mee via de camera in de kamer. Ook hoort de laborant wat je zegt. Je kunt dus op elk moment van de scan vertellen hoe je je voelt.
Na de PET-scan
Na de PET-scan haalt de laborant het infuus uit je arm. Vanaf dat moment mag je weer eten en drinken. Ook mag je gewoon naar huis. Als je een rustgevende pil hebt geslikt, moet iemand je naar huis brengen.
Zorg dat je de rest van de dag veel drinkt. Het contrastmiddel verdwijnt dan sneller uit je lichaam.
Uitslag
Een speciale arts beoordeelt de foto’s van de PET-scan. Meestal is dit een nucleair geneeskundige. Deze beoordeling gaat naar de arts die je behandelt. Deze arts bespreekt dan de uitslag met je.
De Hersenstichting heeft bij het opstellen van deze tekst dankbaar gebruik gemaakt van adviezen van:
- Dr. Jolanda Schieving, kinderneuroloog, Radboudumc te Nijmegen
Laatste update: november 2024