Wat is een NPO? 

Een neuropsychologisch onderzoek geeft de arts een betere indruk van hoe goed de verschillende functies van je hersenen nog werken. Denk aan functies als: onthouden, twee of meer dingen tegelijk doen en omgaan met emoties. 

Met dit onderzoek kan de arts bepalen wat de sterke en zwakkere kanten van je hersenen zijn. Zo weet jij uiteindelijk welke kanten van je hersenen je moet trainen. En welke sterke kanten je daarbij kunt gebruiken. 

Het neuropsychologisch onderzoek wordt gedaan door een specialist in het ziekenhuis. Dit kan een neuropsycholoog of een neuropsychologisch medewerker zijn. 

Voor het NPO 

Tijdens het onderzoek moet je mogelijk iets lezen, bekijken of tekenen. Ook is het belangrijk dat je de uitleg over het onderzoek goed hoort. Neem daarom je leesbril of gehoorapparaat mee, als je deze gebruikt. 

Het ziekenhuis kan je ook vragen om een nieuw medicatieoverzicht mee te nemen. Hierop staan alle medicijnen die je gebruikt. Dit overzicht kun je van tevoren opvragen bij je apotheek, die print het voor je uit. 

Verder is het belangrijk dat je iemand meeneemt die jou goed kent en elke dag ziet. Zoals je partner, een familielid of een goede vriend. Die persoon kan de specialist meer vertellen over hoe je dagelijks leven eruitziet. En misschien ook hoe je de laatste tijd veranderd bent. 

Tijdens het NPO 

Het neuropsychologisch onderzoek bestaat uit een gesprek. Het is dus geen lichamelijk onderzoek. Het hele onderzoek duurt meestal tussen de 1,5 en 3 uur.  

Soms vul je van tevoren een paar vragenlijsten in. Bijvoorbeeld over je klachten in het dagelijks leven en hoe je je voelt. 

Tijdens het eerste deel van het gesprek praat de specialist met jou en je naaste. Dit gesprek duurt ongeveer 30 minuten. Meestal praat de specialist daarna ook nog alleen met je naaste. 

Tijdens het tweede deel van het gesprek stelt de specialist je verschillende vragen. Zo kan die stap voor stap alle functies van je hersenen onderzoeken. Hierbij krijg je vragen over bijvoorbeeld je geheugen, aandacht, planning, taal en hoe snel je hersenen omgaan met nieuwe informatie. 

Na het NPO 

Na het neuropsychologisch onderzoek maakt het ziekenhuis een nieuwe afspraak met je. Tijdens die afspraak vertelt een arts je de uitslag van het onderzoek. Het is belangrijk dat je naaste hier ook bij is. Samen onthoud je namelijk meer informatie. Ook kun je allebei vragen stellen aan de arts. 

De Hersenstichting heeft bij het opstellen van deze tekst dankbaar gebruik gemaakt van adviezen van:  

  • Dr. Tanja Nijboer, neuropsycholoog, Universiteit Utrecht, Psychologische Functieleer, Neuropsychologie, SMARTneurolab

Laatste update: november 24