Voor veel van ons kan verandering heel moeilijk zijn. Als onze planning opeens verandert kan dat best een schok zijn en kortsluiting veroorzaken. Ik heb er zelf ook nogal eens moeite mee, maar deze tips helpen mij persoonlijk erg veel, dus hopelijk jou ook! In dit artikel lees je 8 tips voor het omgaan met verandering.

1. Verwacht niet teveel

Hoe meer dingen je verwacht dat er gaan gebeuren, hoe vaker het zal afwijken van het script dat je in je hoofd zo zorgvuldig hebt uitgedacht. Het beste is gewoon om het moment bij moment te pakken, maar dit is natuurlijk best wel lastig voor de meesten van ons. Toch is het handig om in je achterhoofd te houden.

2. Neem even een rustmomentje

Als er iets verandert, krijg je al gauw kortsluiting in je hoofd. Het is dan ook verstandig om even een momentje voor jezelf te pakken om wat rust te nemen en alles weer op een rijtje te zetten. Je zult zien dat de kortsluiting dan minder lang duurt dan wanneer je maar direct doorgaat. Logisch ook, omdat als je maar gewoon doorgaat je je brein geen tijd gunt om alles te verwerken.

3. Kijk hoe de nieuwe situatie in je leven past

Als er een groot iets verandert in je leven is het handig om even na te denken over hoe deze nieuwe situatie in je leven past. Hoe gaat je leven eruit zien met deze nieuwe situatie? Gaat dat lukken of heb je er hulp bij nodig? Neem even de tijd en figure it out.

4. Praat met iemand over deze nieuwe situatie

Het kan ook handig zijn om het met iemand anders te bespreken. Vaak hebben deze mensen hele andere inzichten in de situatie die je zelf waarschijnlijk helemaal niet had gezien. Op deze manier kun je kijken of er dingen zijn in de nieuwe situatie die te relativeren zijn of juist niet helemaal zijn zoals je dacht dat ze waren.

5. Schrijf je gedachten uit

Om alles weer op een rijtje te krijgen, kan het fijn zijn om alles op te schrijven. Op die manier kun je overzichtelijk krijgen wat er nou precies gebeurt en wat de gevolgen zijn. Zo kan de kortsluiting zich langzaam opgeven.

6. Wees lief en geduldig voor jezelf

Het is nou eenmaal verschrikkelijk moeilijk om met verandering om te gaan. Al helemaal als het plotseling is, maar dat kan jij wel! Je hebt het sowieso al vaker gedaan, dus volgende keren moeten dan ook wel lukken. Wees een beetje lief voor jezelf, en geduldig met de kortsluiting in je hoofd. Dat helpt al om wat rustiger te worden en zo alles beter te verwerken.

7. Wees niet bang om te stimmen

Stimmen is er voor een reden. Stim lekker om al die spanning van je af te krijgen. Meer tips om te ontprikkelen vind je in mijn artikel over ontprikkelen.

8. Bedenk van tevoren wat je wilt dat je reactie is

Je kan ook van tevoren alvast bedenken wat je gaat doen als er iets veranderd. Probeer dit script zo algemeen mogelijk te houden zodat het in veel situaties toepasbaar is. Bedenk wat je wilt doen, wat je wilt voelen en wat je uiteindelijke doel is in zo’n nieuwe situatie. Op deze manier kun je oefenen en zal het steeds makkelijker worden.


Zoë is een vrouw in de twintig met autisme. Ook is zij hooggevoelig. En de combinatie van die twee zorgt er soms voor dat ze een wandelende tegenstelling kan zijn. Ze blogt om mensen meer te leren over autisme; door te laten zien hoe je leven erdoor beïnvloedt kan worden. Ze geeft tips en tricks over hoe je bepaalde situaties aan kan pakken en ze deelt haar ervaringen met autisme.

Lees hier de vorige blog van Zoë