Hersenstichting viert 2e lustrum ‘The Class’
22 januari, 2025
Vrijdag 12 maart 2021
Met een beetje twijfels en zwetende vingertopjes typ ik toch de woorden waar ik het met jullie over wil hebben om een inzicht te geven in intimiteit en seksueel behoefte bij mensen met NAH (niet-aangeboren hersenletsel).
Als we over sex praten zijn er verschillende verhalen en verschillende ideeën. Daar ga ik het nu niet over hebben. Wel over Hersenletsel en sex.
Ik probeer dit serieus te beschrijven. Ik heb nogal wat vragen per persoonlijke berichtjes via Facebook gekregen over sex hoe krijg ik dit weer met mijn partner terug.
Het is nogal een taboe thema. Er wordt zeker niet hardop over gesproken maar wel in een persoonlijk berichtje, veilig achter je computer. Is geen probleem voor mij, maar er zijn ook lotgenoten die dit niet durven te vragen. En misschien ook met dezelfde problemen zitten.
Ik ga op dit onderwerp door, voor die personen met NAH die een partner hebben. Ik heb het ongeveer zo beschreven;
Hersenen moeten naar mijn mening wel meewerken om zin in sex te krijgen. Anders wordt het iets moeilijker. De fantasie speelt een grote rol in het opwekken van de gevoelens als we sex willen. De fantasie is de choke van de motor. Sommigen hebben een aanloop nodig. Nou ja, er zijn uitzonderingen die hebben niet veel nodig om tot de daad over te gaan. Dat is prima.
Na een hersenaandoening kunnen intimiteit en seksualiteit flink verstoord raken. Dit kan een grote invloed hebben op jou en je partner. Wat betekent dit? Hoe ga je ermee om? Dit en meer lees je op onze webpagina Seksualiteit.
Bij mensen met hersenletsel die sex willen beleven, is dit meewerken vaak verstoord. Velen denken misschien dat het gevoel er niet meer is, kapot over en uit!!
Voor de persoon met nah worden niet alleen de restverschijnselen en de overprikkelingen onderschat maar de seksualiteit is echt taboe. Niet iedereen durft over zijn sex verlangens te praten? De mens zelf heeft er misschien al een probleem mee om überhaupt over zijn NAH te praten, laat staan over zijn seksleven.
Bouw het langzaam op om er veranderingen in aan te brengen. Intimiteit, daar heeft iedereen behoefte aan. Liefhebben is het begin in dit hele proces. Dat moet je heel rustig opbouwen. Intimiteit is knuffelen en liefkozen zonder sex. Want zo kan en moet groeien is vertrouwen krijgen in je eigen lichaam je geest en ook in je partner.
Veel praten met je partner. Duidelijk aangeven dat je behoefte hebt aan contact met elkaar. Dat begint al door de dag. Lief en zorgzaam zijn voor elkaar. Zoek toenadering, maar doe dit subtiel en bouw het rustig op. Er moet geen dwang bij zijn. Geef elkaar de aandacht. Samen aan de hand lopen. Kusje hier en daar. In elkaars armen liggen. Veel lachen, grapjes maken en vooral complimentjes geven. Intimiteit is een belangrijke basisbehoeften.
Vanuit intimiteit heeft de behoefte in sex een voorsprong. Je emoties en fantasie zetten je aan om tot seks over te gaan, maar je hebt met je lichaam sex. Daarom is opbouwen zo belangrijk. Het “niets moet” gevoel, moet de overhand hebben. En geduld vragen aan de partner.
Intimiteit is wel nodig om tot seksualiteit te komen. Overdag werken aan steeds een beetje opgewonden raken. Tja, het heeft nu eenmaal wat meer nodig dan een sleuteltje die je kan omdraaien om de motor te kunnen starten.
Vermoeidheid en uithoudingsvermogen kunnen natuurlijk ook een rol spelen. Dat je in de avonduren veel te moe bent om nog aan de sex te werken. Geeft niet, je kan het verplaatsen naar in de ochtend of overdag. Toch?
Lieky (uit 1953) werd in september 2012 getroffen door een herseninfarct. Na deze ingrijpende gebeurtenis was ze verward, bang en was haar vertrouwen in haar lichaam kwijt. Ze mistte veel informatie. Ze ervaarde veel onbegrip.
Met haar blogs en met haar Facebookpagina wil ze het begrip voor NAH vergroten. Ze wil dat mensen dankzij die informatie weer verder kunnen.
Ook maakt Lieky een uur lang radio met het programma ‘Luister naar N.A.H.‘ iedere zondagmorgen van 10 tot 11 uur. Dit is een programma voor en door mensen met NAH.
En Lieky heeft het boek ‘NAH, niets is wat het lijkt’ geschreven die je voor € 10,- kunt bestellen door haar een mailtje te sturen.