Waarom geven een geluksgevoel geeft
14 november, 2024
Waarom geven een geluksgevoel geeft
14 november, 2024
What’s in a word …
12 november, 2024
Dinsdag 11 juni 2024
Iedereen heeft wel eens stress. Er zijn namelijk veel dingen die voor spanning kunnen zorgen. Een volle agenda, geldzorgen, ziekte van een dierbare, of problemen op je werk. Stress is niet erg, zolang het niet te lang duurt. Het kan lastig zijn om stress bij jezelf te herkennen. Klachten kunnen dan erger worden. In dit artikel gaan we in op hoe je stress herkent en wat je kunt doen om je balans terug te vinden.
De kenmerken van stress zijn voor iedereen anders. De één ervaart meer lichamelijke klachten, de ander meer mentale klachten. Voorbeelden van lichamelijke klachten zijn hoofdpijn, vermoeidheid, hartkloppingen, buikklachten, rug- en nekklachten en gespannen spieren. Mentale klachten zijn bijvoorbeeld vergeetachtig zijn, je niet kunnen concentreren, piekeren, slecht slapen, een slechter humeur hebben of sneller boos zijn.
Naast deze lichamelijke en mentale klachten, kunnen er onbewust nog andere kenmerken zijn van stress die je misschien minder snel herkent. Loop je wel eens rond met opgetrokken schouders, of bal je onbewust je vuisten? Dan is dat een manier van je lichaam om te laten weten dat je stress hebt. Ook het klemmen van je kaken of opgetrokken schouders zijn kenmerken van stress. Je stresssysteem staat dan zonder dat je het doorhebt de hele tijd ‘aan’.
Het is belangrijk dat je stresssignalen zoveel mogelijk herkent en deze niet negeert. Als je dit wel doet, kan dit uiteindelijk zorgen voor langdurige of chronische stress. Op onze pagina over stress en ontspanning lees je meer over de invloed van (langdurige) stress op de hersenen. Je vindt hier ook een stresstest, waarmee je kunt zien hoeveel stress jij zelf ervaart.
Het is niet erg om activiteiten te doen die voor stress zorgen, als je daarna maar weer ontspant. Momenten van ontspanning geven je hersenen rust. Ze krijgen hierdoor de tijd om te herstellen. Wanneer je dit goed doet, zit je beter in je vel, ervaar je meer energie en meer focus. Zorg er dus voor dat je na een stressvolle activiteit iets doet wat je een ontspannen gevoel geeft.
Hoe je ontspant, verschilt per persoon. De een ontspant van een wandeling of het lezen van een boek. De ander vindt ontspanning door het luisteren naar muziek, of door een ademhalingsoefening te doen. Je kunt ook meditatie proberen. Onderzoek laat namelijk zien dat mediteren en mindfulness goede manieren zijn om te ontspannen. Door bijvoorbeeld te letten op je ademhaling, komt je lichaam tot rust. Meditatie kan ook helpen om negatieve gedachten makkelijker los te laten.
Wil jij meditatie proberen? De Hersenstichting helpt je op weg! In de podcastserie ‘Je brein in balans’ maak je kennis met verschillende soorten meditaties, zoals een slaap- en ochtendmeditatie. Zodat jij kunt proberen of het wat voor je is en of je erdoor ontspant. Je vindt de podcastserie op het podcastkanaal Het HoofdKwartiertje. Meer tips voor ontspanning lees je hier.
14 november, 2024
Of het nu gaat om cadeaus geven, vrijwilligerswerk doen of een vriendelijk gebaar: als je een ander blij maakt, word…
12 november, 2024
Enige tijd terug hoorde ik de opmerking ‘Je moet het werk ook niet belangrijker maken dan het was’. De opmerking…