M’n lichtknop is kapot
10 januari, 2025
M’n lichtknop is kapot
10 januari, 2025
Tim Knol wandel-ambassadeur Hersenstichting
09 januari, 2025
Donderdag 05 december 2024
Voor veel mensen is de winter een recept voor een somber of lusteloos gevoel, slaapproblemen of vermoeidheid. Hoe kom je toch zo (hersen)gezond mogelijk de winter door?
Daglicht is belangrijk voor je gezondheid, slaap en humeur. Dit heeft te maken met je biologische klok. Als daglicht in je ogen schijnt, krijgt je biologische klok een seintje dat het dag is. Wie overdag, en vooral in de ochtend, meer daglicht krijgt, slaapt daarom beter. Ook als de zon niet schijnt, is daglicht nog honderd tot honderdvijftig keer sterker dan binnenverlichting.
Of het nou je favoriete sport is, een ommetje door de buurt of dansen in je woonkamer: bewegen zorgt voor een betere stemming en minder stress. Door te bewegen komen er namelijk bepaalde stoffen vrij in de hersenen, zoals serotonine: het zogenaamde gelukshormoon dat zorgt voor een goede stemming. Daarnaast zorgt overdag bewegen ervoor dat je ‘s nachts beter slaapt, en verhoogt regelmatig bewegen je weerstand.
Maak afspraken met vrienden en familieleden en zet uitjes op de kalender waar je naar uit kunt kijken. Ga naar de film, ergens koffie drinken, naar het bos. Sociaal contact is niet alleen leuk, het prikkelt ook nog eens je hersenen!
Goed slapen zorgt voor voldoende energie voor de dag. Het zorgt er ook voor dat je lekkerder in je vel zit, je je beter kunt concentreren en dat je minder snel prikkelbaar of somber bent. Je kunt verschillende dingen doen om beter te slapen. Houd bijvoorbeeld regelmatige bedtijden aan, en bouw de dag rustig af:
ontspan voordat je gaat slapen. Beweeg voldoende en zorg voor daglicht in de ochtend. Ook een donkere, koele en stille slaapkamer helpt. Lees hier meer tips over goed slapen!
Als je gezond eet, voel je je fitter, kun je je beter concentreren en voel je je minder moe. Belangrijke voedingsstoffen om je hersenen gezond te houden zijn: omega-3-vetzuren, bepaalde vitaminen zoals vitamine B, C en E, en mineralen als jodium, zink en ijzer. Je kunt deze voedingsstoffen vinden in een ‘hersenvriendelijk menu’. Dit menu bevat veel (vette) vis, groenten, fruit, olijfolie, zaden, noten en bonen.
Het is dus belangrijk om voldoende te bewegen, naar buiten te gaan, goed te slapen, gezond te eten en regelmatig sociaal contact te hebben. Tegelijkertijd zijn dit ook allemaal dingen die je kunnen helpen om te ontspannen. Denk aan een ommetje in de natuur, of gezellig samen met vrienden of familie een voedzame maaltijd eten. Dit is gezond, want door regelmatig te ontspannen, blijven je hersenen goed in balans en voorkom je dat je stresssysteem de hele tijd ‘aan’ blijft staan.
10 januari, 2025
Het afgelopen jaar was een pittig jaar waarin ikzelf en mijn ziektebeeld weer goed op de proef werden gesteld. Een…
09 januari, 2025
Ommetje-app uitgebreid met Tims persoonlijke teamuitdaging De Hersenstichting verwelkomt singer-songwriter Tim Knol als ambassadeur van de Hersenstichting. In deze rol…