Pexels - vrouw onder dekentje op de bank

Decembermaand tips!

Laatste nieuws

De decembermaand breekt aan. Sinterklaas is weer in het land en de kerstbomen worden weer opgezet. Cadeaus worden zorgvuldig uitgezocht en we kruipen lekker warm onder een dekentje op de bank. Maar misschien voel je ook stress… Want wat ga je jouw geliefden dit jaar weer geven en wat ga je die maand doen en waar ga je naar kijken of luisteren terwijl je lekker ligt te luieren? We geven je graag wat tips, die ook nog eens goed zijn voor je hersenen! 

Ontspannen met podcasts

Momenten van ontspanning geven je hersenen rust. Je hersenen krijgen hierdoor de tijd om te herstellen. Je kan je bijvoorbeeld heel goed ontspannen door een leuke informatieve podcast te beluisteren.

1. Ontspannen met de meditatiepodcast 
Mediteren en mindfulness zijn goede manieren zijn om te ontspannen. Door bijvoorbeeld te letten op je ademhaling, komt je lichaam tot rust. Meditatie kan ook helpen om negatieve gedachten makkelijker los te laten. Wil jij meditatie proberen? De Hersenstichting helpt je op weg! In de podcastserie Je brein in balans maak je kennis met verschillende soorten meditaties, zoals een slaap- en ochtendmeditatie.

tussen je oren podcast beeldmerk

2. Podcast Tussen je oren
Tussen je Oren is de podcast van de Hersenstichting waarin we samen in de wereld van leven met een hersenaandoening duiken. In deze podcast gaan we in gesprek met bekende en onbekende Nederlanders over de impact van de gevolgen na een hersenaandoening. Deze gevolgen zijn niet altijd zichtbaar voor anderen, en zitten letterlijk ‘tussen je oren’. Maar dat je het niet kunt zien, betekent niet dat het er niet is.

3. Podcast DOCS – aflevering Carin
Dementie roept bij veel mensen een schrikbeeld op en euthanasie kan – hoe moeilijk de afweging ook is – dan een uitweg zijn. De 68-jarige Carin zit in zo’n situatie. Carin en haar huisarts tasten samen af of de ziekte nog draaglijk is. Programmamaker Leonie van Noort volgde hen in de spreekkamer en thuis tussen oktober 2022 en maart 2024. Beluister hier de podcast.

Een goede film of serie over de hersenen en hersenaandoeningen

1. De Netflix serie Atypical
Atypical is een Amerikaanse komedieserie. Het gaat over de 18-jarige middelbare scholier Sam met autisme. Sam heeft moeite om de wereld om hem heen te begrijpen. Toch wil hij graag een vriendin en met hulp van zijn collega, zusje en vader gaat Sam daten.

2. De serie The good doctor
Amerikaanse dramaserie over de jonge chirurg Shaun Murphy. Dr. Murphy lijdt aan een autistische stoornis waardoor hij nauwelijks in staat is om contact te leggen met de mensen om hem heen, maar dit compenseer hij met zijn buitengewone medische gave.

3. De film Still Alice
De vijftig jarige Alice is gelukkig getrouwd en is moeder van drie volwassen kinderen. Ze werkt als hoogleraar taalkunde aan de universiteit van Harvard. Maar dan wordt bij haar de ziekte van Alzheimer vastgesteld. Haar wereld, en dat van haar gezin, stort volledig in.

Werken aan gezonde hersenen, ook tijdens de vakantie!

ommetje app - hand die telefoon vasthoudt

1. Beweeg regelmatig
Bewegen is goed voor je hersenen. Het verbetert je geheugen, zorgt ervoor dat je beter slaapt en vermindert stress. Vind je voldoende bewegen nog lastig? Dan helpt ons Ommetje-app je misschien. Deze app motiveert je om dagelijks een ommetje te lopen. Start met vrienden, familie of collega’s een eigen wandelcompetitie of stel een persoonlijk weekdoel in en ga de uitdaging met jezelf aan. De app is ontwikkeld met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Hij deelt na elk ommetje een hersenfeitje. Loop je mee? 

2. Daag je hersenen uit, ga lekker puzzelen!
Mentale uitdagingen, zoals puzzelen, kunnen helpen om de hersenen gezond te houden. Met het nieuwe puzzelboek Het Geheim van je Brein, dat Denksport samen met de Hersenstichting heeft gemaakt, leer je steeds weer iets nieuws. Het puzzelboek bevat naast veel puzzels ook verhalen, weetjes en informatie over de werking van de hersenen.

Voed je brein - kookboek Iris Sommer

3. Eet gezond
Gezond eten is misschien wat lastig tijdens en rondom de feestdagen… Maar we hebben wel een leuk cadeau om te geven voor de feestdagen! Namelijk het Kookboek: Voed je brein! Welke voeding is het beste voor de gezondheid van je hersenen? Dit en meer vertelt prof. dr. Iris Sommer in het boek. Ze licht een tipje van de wetenschappelijke sluier op en geeft meteen tips hoe je dit in de praktijk kunt toepassen. In het boek staan 44 recepten. Je kunt hem ook voor jezelf kopen en uiteraard voor het kerstdiner gebruiken!