EEG is de afkorting van elektro-encefalogram. Je kunt een EEG-onderzoek krijgen als je klachten hebt die mogelijk komen door een ziekte van je hersenen, zoals epilepsie. Tijdens een EEG wordt de elektrische activiteit in je hersenen gemeten. Dit gebeurt met een speciaal apparaat. De arts begrijpt daarna beter hoe je hersenen werken.
Wat is EEG?
EEG is de afkorting van elektro-encefalogram. Je kunt een EEG-onderzoek krijgen als je klachten hebt die mogelijk komen door een ziekte van je hersenen, zoals epilepsie. Tijdens een EEG wordt de elektrische activiteit in je hersenen gemeten. Dit gebeurt met een speciaal apparaat. De arts begrijpt daarna beter hoe je hersenen werken.
Een arts kan een EEG voor je aanvragen. Meestal is dit een neuroloog. Als het gaat om klachten bij je kind, dan kan ook een kinderarts het onderzoek aanvragen.
Voorbereiding
Was je haar heel goed op de dag voor het EEG. En doe daarna geen haarlak, gel of andere producten in je haar. Tijdens het onderzoek mag je geen oorbellen of piercings in je oren dragen. Deze kunnen het EEG in de weg zitten. Ook moet je soms je gehoorapparaat uitdoen.
Meestal mag je gewoon je medicijnen nemen. Behalve als je arts iets anders met je heeft afgesproken. Sommige medicijnen kunnen namelijk invloed hebben op het EEG. Daarom is het handig als je thuis alvast opschrijft welke medicijnen je gebruikt. Die lijst kun je dan geven aan de laborant in het ziekenhuis. Dat is de medewerker die het EEG bij je doet. Voor het onderzoek mag je gewoon eten en drinken.
Vóór het onderzoek
Bij een EEG plakt de laborant elektroden op je hoofd. Dit zijn metalen plaatjes met draadjes. De draadjes zijn verbonden met een apparaat. Dit apparaat meet de elektrische activiteit in je hersenen. Het plaatsen en controleren van de elektroden duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. De laborant kan losse elektroden gebruiken. Of een soort badmuts waar de elektroden in zitten.
Losse elektroden
De laborant meet eerst met een meetlint waar de losse elektroden op je hoofd precies moeten komen. Op die plekken maakt de laborant je huid nog een keer schoon met een korrelige creme. Daarna plakt de laborant de elektroden op je hoofd. Dit gebeurt met een speciale pasta of lijm. Ook maakt de laborant je huid iets ruwer met een bot krabbertje. Dit kan even vervelend voelen.
Badmuts
De laborant plaatst een soort badmuts met elektroden over je hoofd. In de elektroden zitten gaatjes. Via die gaatjes maakt de laborant je huid op sommige plekken iets ruwer. Dit gebeurt met een bot krabbertje. Dit kan even vervelend voelen. Daarna smeert de laborant een speciale gel op deze plekken van je hoofd. Zo kan het EEGapparaat de activiteit in je hersenen beter meten.
Elektroden plaatsen en controleren
Soms plaatst de laborant ook elektroden op andere plekken van je lichaam, zoals je hart. Zo kan het EEG-apparaat ook je hartslag meten.
Tijdens het onderzoek
Voor het onderzoek ga je op een speciaal bed liggen. Het is belangrijk dat je ontspannen ligt. Het grootste deel van het onderzoek heb je je ogen dicht. De laborant geeft je een paar makkelijke opdrachten en kijkt hoe je hersenen daarop reageren. De laborant kan je bijvoorbeeld vragen om je ogen open en dicht te doen. Of om een paar minuten te zuchten. Of om een vuist te maken met je handen. Ook kan de laborant je flitsen van licht laten zien. Dit is niet slecht voor je hersenen. Tijdens het onderzoek legt de laborant steeds uit wat er gaat gebeuren en wat je moet doen.
Tijdens het onderzoek voel je de elektroden zitten, maar dit doet geen pijn. Sommige mensen denken dat een EEG je gedachten of emoties kan lezen. Dat is niet waar.
Bij epilepsie
Het kan zijn dat je epilepsie hebt. Of dat je dit mogelijk hebt. In dat geval kunnen de lichtflitsen tijdens het EEG heel soms een aanval van epilepsie veroorzaken. De laborant let daar goed op. Als je een aanval krijgt, weet de laborant precies wat die moet doen.
Video
Vaak wordt bij het EEG ook een video van je gemaakt. Dit helpt de arts bij het beoordelen van je EEG. Bij een bepaalde storing op het EEG, kan de arts dan bijvoorbeeld zien hoe je lichaam op dat moment reageert.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Het is ook mogelijk om een speciale EEG te maken. Zoals een EEG nadat je een nacht minder geslapen hebt. Of een langere EEG, waarbij het onderzoek doorgaat tijdens je slaap.
Na het onderzoek
Als het onderzoek voorbij is, haalt de laborant voorzichtig de elektroden van je huid. Dit gebeurt met water of een speciale vloeistof die de lijm weghaalt. Na het onderzoek kun je gewoon zelf naar huis en dagelijkse dingen doen. Wel kan je haar een beetje in de war zitten. Misschien vind je het fijn om thuis je haar te wassen.
Uitslag
Een speciale arts beoordeelt je onderzoek. Meestal is dit een neuroloog of neurofysioloog. De uitslag gaat naar de arts die het onderzoek voor je heeft aangevraagd. Deze arts bespreekt de uitslag met je. Soms is de uitslag onduidelijk. Er is dan misschien een tweede EEG-onderzoek nodig. De arts bespreekt dit dan eerst met je.
De Hersenstichting heeft bij het opstellen van deze tekst dankbaar gebruik gemaakt van adviezen van:
- Dr. Jolanda Schieving, kinderneuroloog, Radboudumc te Nijmegen
Laatste update: juli 2024