Heb je klachten waardoor de arts denkt dat je misschien een hersenaandoening hebt? Dan is er soms een CT-scan (Computer Tomografie) nodig. Met zo’n scan kan de arts je hersenen bekijken om te zien of er aanwijzingen zijn voor een hersenaandoening of hersenschade. 

Wat is een CT-scan? 

Bij een CT-scan worden er stukje voor stukje een heleboel foto’s van je hersenen gemaakt. Zo kan de arts als het ware in je hersenen kijken.  

Bij sommige hersenaandoeningen is dit een hele goede manier om afwijkingen of schade in de hersenen te ontdekken. Een CT-scan wordt vooral gebruikt bij als er direct gevaar is na bijvoorbeeld traumatisch hersenletsel of een beroerte. Daarom is er in alle ziekenhuizen in Nederland ook 24 uur per dag een CT-scan  beschikbaar. 

Een CT-scan in het ziekenhuis 

Voor een CT-scan is een groot apparaat nodig. Deze staat in het ziekenhuis. De CT-scan ziet eruit als een cirkelvormige machine. In het midden van de cirkel is een bed, waar je op gaat liggen. Vervolgens beweegt het bed langzaam door de machine heen. Ondertussen maakt een röntgenapparaat heel snel rondjes door de cirkel terwijl het straling uitzendt: röntgenstraling. 

Daarbij worden er steeds foto’s gemaakt. Deze foto’s hebben geen kleuren, maar zijn in zwart-wit. Terwijl de stralen door je lichaam gaan, komen ze verschillende soorten weefsel tegen. Sommige soorten weefsel nemen de stralen op. Die zien er wit uit op de scan. Andere delen absorberen de stralen niet en zien er donkerder uit.

resize a gif
De animatie toont een CT-scan van de hersenen van bovenaf gezien.

Een CT-scan is op zichzelf niet gevaarlijk. Maar röntgenstralen kunnen schadelijk zijn als je er veel en vaak mee in aanraking komt. Daarom worden er ook nooit zomaar röntgenfoto’s of een CT-scan gemaakt. Het is wel zo dat CT-scans tegenwoordig veel minder röntgenstralen gebruiken dan vroeger. De arts bepaalt in ieder geval altijd of een CT-scan in jouw situatie veilig en nodig is. 

Voordat je een CT-scan krijgt 

Om je voor te bereiden op een CT-scan is het goed om een aantal dingen te weten. Je mag bijvoorbeeld van te voren gewoon een lichte maaltijd eten en wat drinken. Ook kun je meestal gewoon je medicijnen blijven gebruiken zoals je gewend bent. Het is wel goed om dit vooraf met de arts te bespreken. Doe dit ook als je zwanger bent. De arts bepaalt dan of een CT-scan in jouw situatie veilig is. 

Bij een CT-scan van je hersenen gaat alleen je hoofd door de scan. Je kunt hierbij gewoon je kleren aanhouden. Wel moet je oorbellen, piercings en andere sieraden uitdoen. Deze kunnen de beelden namelijk verstoren. 

Tijdens de CT-scan 

Een CT-scan duurt ongeveer 15 minuten, al kan het soms ook al binnen een minuut klaar zijn. Je ligt dan op een bed dat door het apparaat gaat. Het is belangrijk dat je zo stil mogelijk blijft liggen. Net als bij een gewone foto kan beweging ervoor zorgen dat de scan minder scherp is. Je voelt verder niets van de CT-scan. 

Soms krijg je tijdens de CT-scan een middel dat helpt om een beter beeld van de hersenen te krijgen. Dit is contrastvloeistof die met een infuus aan je bloed wordt toegevoegd. De arts kan hierdoor beter het verschil zien tussen je bloed en de verschillende delen in de hersenen. Sommige mensen worden een beetje misselijk van de vloeistof, maar deze is verder niet schadelijk. 

Na de CT-scan 

Als de CT-scan klaar is, kun je weer naar huis. Je arts neemt contact met je op om de uitslag te bespreken. Het kan per ziekenhuis verschillen hoe lang dit duurt. Je kunt aan de arts vragen wanneer je de uitslag kunt verwachten. 

De Hersenstichting heeft bij het opstellen van deze tekst dankbaar gebruik gemaakt van adviezen van:  

  • Dr. Jolanda Schieving, kinderneuroloog, Radboudumc te Nijmegen


Laatste update: juli 2024