Handleiding

Laatste nieuws

Niemand krijgt een handleiding mee bij het hersenletsel. Jij niet en je partner ook niet. Ik dus ook niet. Ik heb alles zelf moeten uitzoeken. Wat is mij overkomen en hoe kan ik er het beste mee omgaan?

Ik heb verschillende restverschijnselen overgehouden. Alles wat permanent beschadigd is, heb ik met vallen en opstaan moeten ontdekken. Ik heb in al die jaren veel berichtjes van lotgenoten gelezen en zag dat bijna iedereen probeert zich terug te vechten naar het ‘oude leven. Het bekende niveau’. Je oude IK. Terug willen wat ze eens waren. Maar toen hadden ze geen hersenletsel. Nu wel.

Omgaan met de gevolgen

Elk letsel brengt gevolgen met zich mee. Welke gevolgen dat zijn, kom je mettertijd achter. Meestal is het in het begin dat je merkt dat het een en ander is veranderd en verbeterd. Maar je gaat vroeg of laat merken dat de veranderingen steeds minder zichtbaar zijn. En dat je met minder grotere stappen vooruit gaat. Dat gaat tegenvallen. Dat geeft teleurstellingen en stress. Je kan dan ook opstandig worden. Het is allemaal zo oneerlijk en je kan of wil dit niet aanvaarden. Geef jezelf ook meer tijd om te rouwen om psychisch, emotioneel en lichamelijk te verwerken wat je allemaal hebt meegemaakt. Het is eigenlijk levend-verlies.

Er komt ook een tijd dat men zich realiseert dat dit is wat het is. Hier zal ik het mee moeten doen. Zie het dan als een uitdaging en niet als een strijd. Van daaruit moet je zoeken naar andere mogelijkheden over hoe je hier het beste mee om kan gaan.


Lieky (uit 1953) werd in september 2012 getroffen door een herseninfarct. Na deze ingrijpende gebeurtenis was ze verward, bang en was haar vertrouwen in haar lichaam kwijt. Ze mistte veel informatie. Ze ervaarde veel onbegrip.

Met haar blogs en met haar Facebookpagina wil ze het begrip voor NAH vergroten. Ze wil dat mensen dankzij die informatie weer verder kunnen.
Ook maakt Lieky een uur lang radio met het programma ‘Luister naar N.A.H.‘ iedere zondagmorgen van 10 tot 11 uur. Dit is een programma voor en door mensen met NAH.
En Lieky heeft het boek ‘NAH, niets is wat het lijkt’ geschreven die je voor € 10,- kunt bestellen door haar een mailtje te sturen.

Lees hier de vorige blog van Lieky