Waarom geven een geluksgevoel geeft
14 november, 2024
Waarom geven een geluksgevoel geeft
14 november, 2024
What’s in a word …
12 november, 2024
Donderdag 29 september 2022
Farmaceuten Eisai en Biogen kondigden gisteren, 28 september 2022, aan dat hun grootschalige onderzoek naar het nieuwe medicijn Lecanemab met succes is afgerond. Uit het onderzoek onder 1800 deelnemers met de beginnende ziekte van Alzheimer bleek een aantoonbaar effect te zijn op het beloop van de aandoening. Hoe groot dit effect is en wat dit betekent voor patiënten wordt pas bekend gemaakt op een congres in november. Hier worden ook de resultaten van andere studies naar alzheimer-medicijnen gepresenteerd.
Volgens de farmaceuten verminderde het de verslechtering van de cognitieve functies (zoals geheugen en probleemoplossend vermogen). Als het medicijn ervoor zou zorgen dat de ziekte werkelijk wordt vertraagd zou het betekenen dat het middel een belangrijke stap is.
De Hersenstichting is hoopvol over deze stap in het alzheimeronderzoek. Eerdere soortgelijke alzheimermedicijnen bleken helaas niet effectief genoeg voor toelating op de Europese medicijnmarkt. Dit medicijn, Lecanemab, lijkt wel effectiever te zijn.
Het medicijn is momenteel nog niet op de Europese markt. Hiervoor moet het eerst worden beoordeeld door de Europese Medicijnenautoriteit (EMA). Daarvoor moet de producent Eisai het medicijn eerst ter beoordeling indienen.
Op dit moment is er geen genezing van de ziekte van Alzheimer mogelijk. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar nieuwe medicijnen die Alzheimer vertragen of stoppen. De toekomst moet uitwijzen of patiënten echt baat gaan hebben bij dit nieuwe middel.
Bron: persbericht Eisai
14 november, 2024
Of het nu gaat om cadeaus geven, vrijwilligerswerk doen of een vriendelijk gebaar: als je een ander blij maakt, word…
12 november, 2024
Enige tijd terug hoorde ik de opmerking ‘Je moet het werk ook niet belangrijker maken dan het was’. De opmerking…