De klapdeur
29 november, 2024
De klapdeur
29 november, 2024
Leven met een hersenaandoening: Toen en nu
26 november, 2024
Maandag 15 juli 2024
In Nederland hebben we er nog niet veel last van gehad tot nu toe, maar tropische temperaturen zorgen voor warme nachten. En warme nachten hebben invloed op je nachtrust. Slapen gaat niet alleen over de slaapkwantiteit (hoeveel uur je per nacht slaapt), maar vooral om je slaapkwaliteit (hoe effectief je slaap is).
Tijdens het slapen spoelen de hersenen als het ware schoon. Goede slaap betekent dat je hersenen de tijd en de kans krijgen om zich te reinigen. Ook zorgt een goede nachtrust ervoor dat je je emoties van de dag goed kan verwerken en dat je onthoudt wat je overdag hebt geleerd.
Beter slapen is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral met deze warme dagen. Deze tips geven wij aan mensen om hun slaap te verbeteren:
Houd het bij een lichte maaltijd. Een zware maaltijd kort voor het slapengaan is niet verstandig. Je spijsvertering moet dan hard aan het werk, waardoor je lichaam actiever blijft, warmer wordt en het moeilijker is om in slaap te vallen. Je kunt ook een pittig gerecht kiezen: daar kun je van zweten en dat koelt je lichaam af.
Het liefst helemaal, maar in ieder geval de drie uren voor het slapen gaan. Je kunt pas later in slaap vallen en je slaapt korter en onrustiger. Alcohol zorgt er ook voor dat je veel minder diep slaapt. Daardoor word je ‘s ochtends alsnog vermoeid wakker.
Maar sport niet intensief te laat op de avond. Dit zorgt er namelijk voor dat je hersenen te actief zijn, en je te alert bent om te slapen. Een wandeling laat op de avond is altijd een goed idee.
Je lichaamstemperatuur is niet 24 uur lang stabiel. In de avond moet de temperatuur dalen om slaperig te worden. Met dit warme weer kan je lichaam de hitte erg moeilijk kwijt. Het gevolg is dat je niet slaperig wordt. Zorg ervoor dat je slaapkamer koel is. Vul een kruik met ijskoud water en leg die in je bed. Of vul een washandje met wat ijsblokjes en leg die op je lichaam, bijvoorbeeld op je polsen of in je nek. Plaats een ventilator strategisch, naast een open raam. Zo wordt er in plaats van warme lucht, koele lucht van buiten de kamer ingeblazen.
Neem een lauwwarme douche voor het slapen gaan. Een koude douche lijkt aantrekkelijk, maar zorgt er juist voor dat je lichaam hard aan het werk gaat om je temperatuur weer op peil te brengen. Een lauwwarme douche is lekker verfrissend en zet je lijf niet in de verwarmingsstand.
29 november, 2024
Toen ik mijn herseninfarct kreeg, kreeg ik meteen (de dag erna) ook de boodschap van één van de vele dokters…
26 november, 2024
35 jaar Hersenstichting betekent ook 35 jaar ontwikkelingen. Hoe anders is het leven met een hersenaandoening nu, in vergelijking met…